Alune cultivate de italieni în judeţul Timiş vor fi livrate unei fabrici de bomboane Ferrero Rocher

de Pacala Dana - Mediafax, Liliana Iedu

Un grup de firme din Italia cultivă aluni pe 900 de hectare de teren din trei localităţi din judeţul Timiş, producţia urmând să fie livrată unei fabrici de bomboane Ferrero Rocher, după ce, în prima fază, alunele vor fi pregătite într-o unitate care se va deschide în Timiş.

Viorel Solomie, consilier în cadrul Direcţiei Agricole Timiş, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în judeţul Timiş se află cea mai mare cultură de aluni din Europa, care se întinde pe o suprafaţă de 900 de hectare de teren, fiind vorba de o investiţie a unui grup de firme din Italia.

"Avem culturi de aluni la Ghizela, Secaş şi Brestovăţ, pe 900 de hectare. Din câte ştiu, este cea mai mare cultură de acest fel din Europa. Nişte italieni au investit acolo şi, din câte cunosc, este o afacere profitabilă", a afirmat Viorel Solomie.

Primarul din Brestovăţ, Eugen Dobra, a spus că este mândru că în timpul mandatul său s-a reuşit atragerea de investitori italieni.

"Sunt mândru că au venit (investitorii italieni - n.r.) în mandatul meu. Căutau teren de vânzare. Au cumpărat 1.281 de hectare de la o firmă română, din care pe 300-350 de hectare au plantat aluni numai în comuna noastră. Plantaţia de aluni este în zona satului Coşari", a declarat Eugen Dobra.

Primarul a adăugat că alunii au fost plantaţi în urmă cu aproximativ patru ani şi că peste cel mult doi ani vor rodi şi vor putea produce până la două tone de alune pe hectar.

Administratorul grupului de firme italiene de la Brestovăţ, Alexandrina Stoica, a declarat corespondentului MEDIAFAX că producţia de alune de pe pământurile din Timiş va merge exclusiv la o fabrică celebră de ciocolată din lume, Ferrero Rocher. Pentru aceasta, alunele vor fi gata pregătite la marginea comunei Brestovăţ, la intrarea în satul Coşari, acolo unde se va ridica o fabrică pentru pregătirea acestora.

Astfel, vor fi aduse utilaje de ultimă generaţie, care vor face aproape toată treaba, şi vor fi şi locuri de muncă, însă nu multe, cinci sau şase, pentru început.

Iniţial, s-a vorbit de o fabrică de ciocolată, însă investitorii au arătat că aici doar se vor pregăti alunele care vor merge la export.

"Nu va fi o fabrică de ciocolată, aşa cum s-a crezut iniţial, ci se va construi o fabrică pentru prepararea alunelor. Deocamdată, construim depozitul unde va fi fabrica. Alunele vor fi pregătite pentru Ferrero Rocher. Avem contract exclusiv cu cei de la Ferrero Rocher. Dar nu fabrica este cea care creează locuri de muncă, ci cultura de aluni. Sunt deja aproximativ 150 de persoane care lucrează la aluni", a explicat Alexandrina Stoica.

Potrivit acesteia, fabrica ar urma să funcţioneze în cel mult doi ani, atunci când alunii vor da primele roade.

 

 

Versiune mobil | completa