Aproape toate deconectările de la reţeaua de termoficare a Aradului se fac ilegal

de Pacala Dana - Mediafax, Marian Buga - Mediafax

Aproape toate deconectările de la sistemul centralizat de termoficare al municipiului Arad s-au făcut ilegal în acest an, proprietarii de locuinţe preferând să plătească o amendă decât să parcurgă procedurile legale, care necesită timp, aprobări şi costuri de patru ori mai mari.

Potrivit reprezentanţilor CET Hidrocarburi Arad, furnizorul de energie termică, sute de proprietari de locuinţe din oraş au ales, în acest an, să se deconecteze ilegal de la reţeaua termică a oraşului, în timp ce în anii trecuţi nu au fost constatate astfel de situaţii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Marina Plaveţi, a declarat, miercuri, că în timp ce doar cinci proprietari de locuinţe şi-au depus cereri de deconectare, care le-au fost aprobate, alţi 223 au ales calea ilegală, astfel că aproape toate deconectările de la reţea au fost făcute fără parcurgerea etapelor legale.

"Este o situaţie pe care nu am întâlnit-o în anii precedenţi, dar asta şi pentru că astfel de constatări se fac doar în urma denunţurilor sau autodenunţurilor. Cei care se deconectează ilegal plătesc o amendă la Primăria Arad, cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei", a declarat Plaveţi.

Conform sursei citate, parcurgerea etapelor legale înseamnă costuri de aproximativ 2.000 de lei, ceea ce înseamnă de patru ori mai mult decât amenda plătită. În plus, în varianta omiterii căii legale, prorietarii nici nu mai aşteaptă 45 de zile, cât durează procedurile.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici, a precizat că, până în prezent, au fost date 187 de amenzi pentru deconectări ilegale, fiind în curs de soluţionare şi celelelalte cazuri constatate de furnizorul de energie termică.

Preşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad, Dorina Lupşe, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că tot mai mulţi proprietari aleg varianta renunţării pe cale ilegală la sistemul centralizat de termoficare pentru că este mai ieftin şi mai rapid, oamenii ocolind procedurile birocratice.

"Practic, oamenii îşi taie ţevile şi merg imediat la CET pentru a se autodenunţa, plătind amenda. Atâta vreme cât amenzile sunt mici în comparaţie cu suma ce trebuie plătită la o deconectare legală, această situaţie va lua amploare. Din păcate, locatarii care rămân în sistemul centralizat, tot mai puţini, vor suporta costuri mai mari cu încălzirea", a declarat Lupşe.

Conform sursei citate, asociaţiile de proprietari sunt singurele care se pot îndrepta împotriva celor care se deconectează ilegal, "dar nu există încă astfel de cazuri, pentru că procesele şi expertizele implică alte cheltuieli însemnate".

"Un motiv pentru care arădenii se debranşează de la reţea este preţul mare al gigacaloriei. După Constanţa, Aradul este al doilea oraş din punctul de vedere al preţului gigacaloriei, care este de 290 de lei. Administraţia locală nu a făcut nimic în ultimii ani pentru reducerea costurilor de producţie şi furnizare a agentului termic", a spus Lupşe.

În municipiul Arad există 33.928 de locuinţe racordate la sistemul centralizat de termoficare, mai puţin cu 25 la sută faţă de numărul maxim de branşamente, existent în anii '90, înainte de primele deconectări voluntare.

În 2012, 147 de proprietari de locuinţe au renunţat legal la sistemul centralizat de încălzire.

 

 

Versiune mobil | completa