ARHIVA BĂNĂŢEANUL: Preot şi/sau homosexual?

imitrie Bica este primul preot ortodox care a recunoscut public ca este homosexual

În urma unei spovedanii în care i-a mărturisit preotului duhovnic că este homosexual, un tânăr elev timişorean a fost îndrumat să ia calea călugăriei.

Hirotonisit preot după terminarea seminarului teologic, devenit apoi ctitor al schitului din Poiana Mărului, părintele Dimitriei Bica a renunţat în cele din urmă la haina preoţească, asumându-şi public homosexualitatea (pe care alţi slujitori ai Domnului - unii i-au mărturisit-o chiar lui - o ascund ca pe un păcat de neiertat).

 

Mărturisirea

 

Originar din Teregova, judeţul Caraş-Severin, Dimitrie Bica, de 28 de ani, este primul preot ortodox care a recunoscut public că este homosexual. Mărturisirea lui a atras anatema bisericii ortodoxe, scandalizată că tânărul preot a afirmat că în sânul bisericii se mai află şi alţi preoţi homosexuali. Dimitrie Bica a renunţat la haina preoţească, însă nu şi-a pierdut credinţa în Dumnezeu.

 

Uşa necunoscutului

 

"Am ieşit din abis, alegând adevărul" - spune fostul preot, încercând să refacă, pentru BĂNĂŢEANUL, calvarul drumului parcurs între penitenţă şi resemnare. "În anul 1993 intrasem la Liceul de Artă <>, din Timişoara, la secţia pictură. Acolo au început momentele de criză. Mi-am dat seama că sunt homosexual. Nu ştiu să vă explic cum a fost... E ca o durere de cap pe care o simţi... Pur şi simplu o ai" - şi-a început confesiunea fostul preot. Până în liceu, trăise doar experienţa unor iubiri platonice: "Mi-am dat seama că nu am nici o reacţie faţă de femei şi că mă simt atras de persoanele de acelaşi sex. Pentru mine, a fost ca şi cum aş fi deschis larg o uşă a necunoscutului în viaţa mea. Pur şi simplu mă aflam în faţa unei situaţii în care nu ştiam cum să reacţionez".

 

Retras la mănăstire

 

Elev în clasa a IX-a de liceu, Dimitrie s-a dus la un preot din Timişoara, să se spovedească. I-a mărturisit acestuia că se simte altfel decât majoritatea bărbaţilor şi că el crede că este homosexual. "Preotul a reacţionat dur, printr-un limbaj violent, apropiat de cel al Inchiziţiei" - îşi aminteşte tânărul, care a fost foarte marcat de reacţia părintelui. "Iadul te va mânca dacă nu te călugăreşti!" - erau cuvintele care îi reveneau cu obstinaţie în minte şi care l-au făcut să renunţe la liceu şi să se retragă la o mănăstire din judeţul Timiş. "Am abandonat liceul. Regret acum acel pas... Sunt sigur că dacă aş fi rămas la Timişoara aş fi depăşit mult mai uşor acel moment. Pentru mine, acea spovedanie a echivalat cu un şoc psihologic pe care cu greu l-am trecut. Aveam 14 ani pe atunci şi, timp de alţi patru ani, am stat la mănăstire" - se destăinuie Dimitrie Bica.

 

Linişte sufletească

 

"Impactul cu viaţa monahală m-a liniştit. Nu am mai povestit nimănui nimic privitor la problema mea. Încercam să găsesc un răspuns în spatele credinţei... Speram că viaţa din mănăstire şi rugăciunile mă vor putea ajuta" - povesteşte tânărul bănăţean despre anii petrecuţi la mănăstire. În mijlocul monahilor, Dimi şi-a închis viaţa într-o cutie pe care a abandonat-o pentru a o deschide acum. "Nu am ieşit din mănăstire ca să fiu un destrăbălat. Viaţa mea e cât se poate de ordonată şi nu îmi bat joc de ea. Am găsit un echilibru şi faptul că sunt homosexual nu mă face una cu animalul. Nu se rezumă totul numai la sex" - declară Dimitrie Bica. După patru ani de viaţă monahală, tânărul călugăr avea să se înscrie la seminarul teologic de la Caransebeş.

 

Tentativă de viol

 

"Nu am lăsat pe nimeni să-şi bată joc de mine" - povesteşte Dimitrie despre perioada petrecută în seminarul teologic. Frământat încă de lupta ce se dădea în interiorul său, spune că nu suporta să vadă cum unii dintre colegii săi mergeau câte doi la duş. În acea perioadă a fost victima unei tentative de viol: "Era în vacanţa de vară. Eu rămăsesem la seminar. Stăteam închis în cămăruţa mea şi pictam icoane. Inexplicabil, un bătrân de 65 de ani, florar, a bătut la uşa camerei mele. A intrat şi, pe un ton autoritar, mi-a poruncit: <

 

Părintele Dimitrie

 

După terminarea seminarului teologic, în 6 august 2000 Dimitrie a fost hirotonisit preot şi trimis la "biserica" de la Poiana Mărului din judeţul Caraş Severin. "De fapt, la momentul respectiv, acolo nu era decât o fundaţie părăsită" - îşi aminteşte tânărul. Un timp, a dormit în casa ocolului silvic. Cu bani proveniţi din vânzarea tablourilor pe care le pictase (circa 4.000 de mărci germane) şi cu bani de la credincioşi, în 3 luni de zile părintele Dimitrie a ridicat biserica, un corp de clădire şi o capelă: "Bisericuţa construită acolo a primit statutul de schit". În scurt timp, Casa Domnului s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru numărul mare de credincioşi.

 

Homosexuali mărturisiţi

 

La micul schit, părintele Dimitrie avea să devină un duhovnic căutat de multă lume: "La mine au venit să se spovedească oameni mulţi, oameni importanţi... Printre ei, Sorin Moldovan, vicepreşedintele PSD Deva care între timp a fost asasinat, interpreţii de muzică populară Drăgan Munteanu sau Mariana Anghel, Ioan Rus, fostul prefect de Alba. Au fost la mine şi câteva persoane care s-au spovedit şi mi-au mărturisit că sunt homosexuali. Unii dintre ei sunt acum preoţi".

 

Ruptura

 

Lumea venea cu drag la schit, să asculte slujbele tânărului preot, plin de har. În timp ce încerca să aducă altora liniştea sufletească, părintele Dimitrie era chinuit de frământările din sufletul său: "În mine se ducea o luptă interioară, un adevărat război. Purtam sutana şi nu mă puteam înţelege pe mine. Dacă aş fi fost ipocrit, aş fi putut să continuu aşa şi n-ar fi fost bine... Era o contradicţie, cu toate că oamenii spuneau că sunt un preot bun...". În vara anului 2002 s-a hotărât. Nu mai putea continua aşa. Şi-a scris demisia din rândurile clerului, fără să explice gestul său. "Am simţit atunci o uşurare. În scriptură scrie: <

 

Mărturisire în direct

 

Mărturisirea a venit pentru Dimitrie ca o eliberare. S-a produs brusc, în timpul unei emisiuni de televiziune având ca temă homosexualitatea: "Am intrat în direct la o emisiune de televiziune şi am declarat public că sunt homosexual. Am spus şi că am fost preot. Întâmplător, mama mea s-a uitat la acea emisiune şi atunci a aflat. A venit de urgenţă la mine, la Bucureşti. Am stat de vorbă şi a înţeles. Îmi doresc ca fiecare gay din România să aibă o mamă ca a mea. E extraordinară şi nu am decât cuvinte de laudă despre ea". Curând însă au început să curgă ameninţările. Curajul fostului preot de a se declara public homosexual şi mai ales lucrurile ascunse pe care le ştie din interiorul bisericii l-au făcut peste noapte o persoană de temut (pentru unii). Fostul părinte Dimitrie spune că nu a dorit să dezvăluie numele celor care păstrează taina homosexualităţii lor ca pe un păcat ce trebuie ferit de privirile celorlalţi însă, dacă va fi supus în continuare ameninţărilor şi intimidărilor, o va face: "Eu nu am dat nume. Dacă se va continua însă cu presiunile, voi fi nevoit să o fac".

 


 

Pictor de icoane

 

Ani în şir, Dimitrie Bica a pictat icoane. Majoritatea lucrărilor lui au fost vândute în străinătate şi se găsesc acum în mai multe biserici sau în colecţii particulare din Italia. Tablourile şi icoanele pictate de el sunt semnate cu pseudonimul "Dimi Coreidon", numele lui de pictor. Una dintre cele mai importante lucrări, o icoană a Mântuitorului de aproape doi metri, a fost donată unei biserici de lângă Verona, din regiunea Veneto.

 


 

"Faptul că sunt homosexual nu mă face una cu animalul. Nu se rezumă totul la sex. Abandonarea funcţiei preoţeşti nu a însemnat şi abandonarea lui Dumnezeu. Nu puteam să mă consider un preot bun atâta timp cât mă minţeam pe mine însumi. Homosexualitatea face parte din viaţa mea. E ca şi cum aş avea un neg pe corp. Un neg pe care nu îl accept. Cum să nu-l accept dacă el este?"
Dimitrie Bica
 

 
 
"Biserica condamnă păcatul"
 
Contactat de BĂNĂŢEANUL, consilierul pentru presă al Patriarhiei Române, părintele Costel Stoica, a declarat: "Biserica Ortodoxă Română priveşte cu înţelegere atitudinea fostului preot Dimitrie Bica. În zilele noastre, există aproape un clişeu care înfierează homosexualitatea. Eu spun că este o problemă care se rezolvă prin spovedanie. Apariţiile în presă ale dlui Bica au fost penibile. A adus acuzaţii fără să pronunţe nume sau să aducă dovezi. În toată lumea civilizată, nu se pot colporta astfel de zvonuri. Sunt anumite canoane bisericeşti care spun cum se procedează în asemenea cazuri. El, dacă doreşte, poate fi ajutat să se îndrepte. Biserica condamnă păcatul, nu şi pe păcătos. Homosexualitatea este un păcat. Biserica nu îl condamnă însă şi pe păcătos. Din contră, îl poate ajuta. Nu trebuie să se creadă din asta că suntem mânaţi de păcat. Rolul Bisericii este acela de a-l reabilita moral pe păcătos. Eu cred sincer că şi dl Bica poate fi recuperat. Ceea ce îi lipseşte acestuia acum este un duhovnic".
 

 

ANTECEDENT. În sânul Bisericii Ortodoxe Române au mai fost consemnate cazuri de preoţi care au căzut în păcatul homosexualităţii. Un caz care a făcut vâlvă în urmă cu şapte ani este cel al părintelui Ansian, preparator la Facultatea de Teologie din Bucureşti şi preot al unei mănăstiri. După ce s-a dovedit, cu fotografii, că întreţinea relaţii homosexuale, preotul Ansian a fost exclus din rândul clericilor.

 


 

CATEDRALA SPERANŢEI. "The Cathedral of Hope", în traducere - Catedrala Speranţei, din Dallas este recunoscută ca fiind cea mai mare biserică creştină (peste 4.000 de membri) care are viziuni liberale vizavi de homosexualitate şi transsexualitate. Această biserică condamnă şi consideră păcate homofobia, rasismul şi sexismul. Reverednul Michael S. Piazza, la rândul său homosexual, este împreună cu partenerul său din 1980 şi au două fiice.

 HOMOSEXUALI CELEBRI. Conform informaţiilor furnizate de site-ul ACCEPT, Capela Sixtină a fost pictată de un homosexual, Michelangelo Buonarotti, "Portretul lui Dorian Gray" a fost o carte scrisă tot de un homosexual, Oscar Wilde. Ceaikovski a fost şi el homosexual. Socrate de asemenea. Şi lista continuă cu multe alte personalităţi, printre care se numără Alexandru cel Mare, Iulius Cezar, Leonardo da Vinci, Marcel Proust, Tolstoi, Abraham Lincoln şi alţii.

 "Cercetările indică faptul că orientarea homosexuală se stabileşte cândva foarte devreme în ciclul vieţii, probabil chiar înainte de naştere. Aproximativ 10% din populaţia globului este de orientare homosexuală, cifră care, în mod surprinzător, este constantă în toate culturile, indiferent de standarde şi de valori morale"
Asociaţia Americană de Psihologie - Declaraţie asupra homosexualităţii (iulie, 1994)
 

 

Versiune mobil | completa