Impozitul pe clădiri pentru firmele care ocupă imobile publice din Arad va creşte de peste 13 ori

de Adina Oşan, Marian Buga - Mediafax

Foto: Mediafax (Lucian Muntean)

Primăria Arad a anunţat, luni, că impozitul pe clădiri va creşte de peste 13 ori pentru firmele care ocupă imobile publice în municipiu, pentru că aleşii locali nu au aprobat proiectul de reevaluare a bunurilor imobile aparţinând domeniului public şi privat al statului.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Primăria Arad, pe Ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de luni se afla şi "Proiectul de hotărâre privind aprobarea raportului de reevaluare a bunurilor imobile aparţinând domeniului public şi privat al Statului Român/Municipiului Arad", dar care nu a trecut la vot, nefiind susţinut de USL.

"Proiectul nu a obţinut numărul de voturi impus de lege pentru a fi aprobat. La şedinţă au fost prezenţi 19 consilieri, iar proiectul nu a întrunit cele 16 voturi necesare. Este pentru a doua oară când acest proiect nu poate fi adoptat, iar consecinţa directă a refuzului de a vota al reprezentanţilor PSD şi PC este faptul că numeroase firme arădene vor avea de plătit impozite pe clădiri de peste 13 ori mai mari", se arată în comunicat.

Sursa citată precizează că neaprobarea actualului Raport de reevaluare a imobilelor din domeniul public afectează doar firmele concesionare sau chiriaşe în imobilele statului, deoarece conform contactelor de concesiune/închiriere, obligaţia achitării impozitelor le revine acestora.

"Legislaţia fiscală în cazul impozitelor pe clădiri pentru persoanele juridice prevede aplicarea unei cote de 1,5 la sută din valoarea de inventar a imobilelor, care se actualizează o dată la trei ani. În cazul în care procedura reevaluării nu se îndeplineşte în acest interval, Codul Fiscal prevede că imobilele respective se impozitează cu 20 la sută din valoarea de inventar", mai precizează comunicatul.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici, a precizat pentru corespondentul MEDIAFAX că vor fi afectate peste 250 de firme, unele care ocupă spaţii mari în imobile ale municipalităţii.

"A fost recalculat deja impozitul pe clădiri pentru primele 30 de firme din baza de date. Există o situaţie în care o societate va fi nevoită să plătească un impozit care creşte de la 45.800 de lei pe an la 611.000 de lei", a declarat Drăghici.

Purtătorul de cuvânt al USL Arad, Flavius Ghender, a declarat că aleşii locali ai Uniunii nu vor vota pentru proiectele puterii locale formate din PDL, UDMR şi PP-DD, nemulţumiţi că nu le sunt promovate proiectele iniţiate de USL.

"Există o nemulţumire la nivelul consilierilor municipali ai USL, legată de modul în care sunt trataţi de puterea locală în cadrul şedinţelor Consiliului Local. Proiectele pe care le iniţiază USL nu sunt introduse pe ordinea de a zi a şedinţelor. Modalitatea prin care s-a ales să se protesteze este blocarea proiectelor la care e necesar votul a două treimi din dintre consilieri", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al USL Arad.

Proiectul privind reevaluarea bunurilor imobile a fost votat doar de PDL, UDMR şi PP-DD, în timp ce consilierii PC şi PSD s-au abţinut de la vot, iar cei ai PNL au lipsit de la şedinţă.

 
Tag-uri:
firme
,impozit
,creştere

 

Versiune mobil | completa