O sută de vouchere, distribuite în Arad pentru Programul "Rabla", epuizate în jumătate de oră

de Andreea Tobias, Marian Buga - Mediafax

O sută de vouchere, adică de patru ori mai puţin faţă de numărul solicitărilor, au fost distribuite judeţului Arad în cadrul Programului "Rabla" şi s-au epuizat, luni, într-o jumătate de oră, acestea fiind date proprietarilor de maşini vechi care au sosit primii la cele cinci centre de colectare.

În judeţul Arad există trei firme înscrise în Programul "Rabla", care deţin cinci puncte de colectare acceptate în program, în faţa sediilor acestora fiind aduse maşini vechi încă din noaptea de duminică spre luni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În total, în judeţ au fost repartizate 100 de tichete, însă pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu se arată că Aradul beneficiază de 120.

Reprezentanţii firmelor de colectare afirmă însă că s-a produs o eroare, pentru că un punct de lucru al unei firme nu a mai fost autorizat, astfel că diferenţa de 20 de tichete rămase va fi distribuită în seria următoare.

Fiecare dintre cele cinci puncte de colectare a primit câte 20 de vouchere, însă numărul maşinilor vechi aşezate la cozi în timpul nopţii a fost de aproximativ 400.

"A fost dezamăgire mare printre oameni, au mai fost şi certuri între ei. Firma noastră a primit 60 din cele 100 de tichete alocate judeţului, pentru că avem trei puncte de colectare acreditate, însă am avut peste 200 de maşini aduse, iar mulţi alţi proprietari ne-au sunat să ne întrebe dacă mai prind tichete", a declarat administratorul SC Truck Auto Center, Viorel Mogoş.

Conform sursei citate, repartizarea tichetelor în ordinea sosirii solicitanţilor s-a făcut în 30 de minute.

"Anul trecut am primit de zece ori mai multe tichete, adică 600, iar acum doi ani am avut peste 1300. Imediat ce beneficiarii vor fi confirmaţi în sistem, vom solicita voucherele pentru seria următoare", a adăugat Mogoş.

Şi la Metalcomp Internaţional Arad, la ora prânzului mai aşteptau 50 de maşini, deşi cele 20 de vouchere au fost distribuite în jumătate de oră primilor sosiţi.

La celălalt punct de colectare din judeţ au existat peste o sută de solicitări de vouchere, dar tichetele s-au epuizat în 30 de minute.

În judeţul Arad sunt înregistrate în circulaţie aproape 90.000 de autorisme mai vechi de zece ani, care pot fi admise în Programul "Rabla".

Înscrierea cetăţenilor, firmelor şi instituţiilor în Programul "Rabla" a început luni, un sfert din cele 17.000 de tichete destinate persoanelor fizice fiind distribuite colectorilor validaţi într-o primă etapă, astfel că la mai multe puncte de colectare se regăsesc în prezent şi sub 10 tichete.

Pentru Programul "Rabla" 2013 au fost alocate 20.000 de vouchere de 6.500 de lei, valoarea acestora crescând de la 3.800 de lei, cât a fost în anii precedenţi. Pe de altă parte, numărul tichetelor a scăzut la 20.000 (dintre care 17.000 sunt pentru persoanele fizice şi 3.000 pentru firme şi instituţii publice), faţă de 45.000 în 2012, 120.000 în 2011 şi 190.000 în 2010.

Persoanele fizice care doresc să beneficieze de valoarea voucher-ului obţinut la casarea autovehiculului mai vechi de 10 ani se pot înscrie de luni la unul din colectorii validaţi în program, a căror listă se regăseşte pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), în timp ce firmele şi instituţiile publice interesate se înscriu, tot de luni, direct la AFM, instituţia care gestionează Programul "Rabla".

 
Tag-uri:
rabla
,arad
,

 

Versiune mobil | completa