PSD Arad: Romstrade nu renunţă la un contract rămas fără finanţare pentru că ar urmări compensaţii

de Pacala Dana - Mediafax, Marian Buga - Mediafax

Preşedintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar, arată, într-un comunicat de presă transmis joi, că drumul judeţean dintre municipiul Arad şi comuna Şiria, unul dintre cele mai circulate din judeţ şi aflat în stare avansată de degradare, nu poate reveni în administrarea autorităţilor judeţene pentru că firma care urma să îl repare în 2012, prin programul PNDI, nu renunţă la contract, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Câştigătoarea licitaţiei pentru lucrări este firma Romstrade, a omului de afaceri Nelu Iordache, aflat în arest.

"Drumul respectiv nu este în acest moment la Guvern, ci într-o situaţie juridică foarte complicată. Astfel, drumul este la constructorul Romstrade, adus cu inaugurare mare la Arad de guvernarea PDL (…) Societatea respectivă, care aparţine omului de afaceri aflat în arest în acest moment Nelu Iordache, este în insolvenţă. Firma de insolvenţă nu vrea să renunţe la contractul pentru Arad-Şiria, încearcă probabil să obţină compensaţii financiare. Situaţia aceasta complicată este opera celor de la PDL", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, "situaţia juridică este similară cu cea de la autostrada Nădlac-Arad, dar nu identică".

"În cazul autostrăzii, contractul a fost reziliat pentru că s-a constatat o deturnare de fonduri. În cazul Arad-Şiria, constructorul trebuia să obţină finanţare pentru lucrări, urmând ca banii de la Guvern să vină ulterior", se arată în comunicat.

Finanţarea de la Guvern ar fi trebuit să se facă prin PNDI, program care a fost blocat de USL în 2012.

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu (PDL), s-a referit, într-o conferinţă de presă susţinută joi, la acelaşi drum, afirmând însă că Guvernul nu face demersuri pentru transferul către autorităţile judeţene, care au alocat deja 6,8 milioane de lei pentru a-l repara.

"Din nefericire pentru cetăţenii judeţului Arad, telenovela drumului judeţean Arad-Şiria-Seleuş continuă, în totalitate din vina Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Miercuri, am primit un nou document în care ne spune că, de fapt, nu pot să ne retransmită drumul, pentru că este într-un contract, chiar dacă noi am solicitat să îl includem în Programul de Dezvoltare Locală şi să încercăm să-l refacem din bani alocaţi de Consiliul Judeţean", a declarat Ioţcu.

Drumul judeţean DJ 709 Arad-Şiria-Seleuş a fost transferat către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului la începutul anului 2012, pentru a fi reabilitat prin PNDI, program care a fost însă blocat în urmă cu un an.

În total, 307 kilometri de drumuri din judeţul Arad urmau să beneficieze de finaţare prin PNDI, suma totală fiind de 330 de milioane de lei.

În urmă cu două luni, consilierii judeţeni din Arad aprobaseră preluarea DJ 709 de la MDRAP, pentru a fi reabilitat din fonduri judeţene.

Şeful CJ Arad declara, la vremea respectivă, că, după finalizarea procedurilor de preluare, drumul va fi reabilitat, în primă fază, pe o distanţă de 30 de kilometri, cuprinsă între Arad şi Şiria, tronson care este cel mai grav afectat de gropi. Pe acest segment, Poliţia Rutieră a impus încă de anul trecut restricţii de viteză de 50 şi 60 de kilometri la oră, din cauza denivelărilor şi gropilor din asfalt.

În prezent, conducerea CJ Arad nu poate preciza dacă lucările ar mai putea avea loc în acest an, chiar dacă s-ar găsi o soluţie pentru preluarea drumului.

DJ 709 este şi legătura dintre municipiul Arad şi staţiunea montană Moneasa, fiind cel mai circulat drum judeţean din Arad.

Tribunalul Giurgiu a aprobat în luna decembrie intrarea în insovenţă a Romstrade la cererea firmei Agroindustrial Construct din Iaşi. Valoarea creanţelor înscrise de creditorii constructorului Romstrade în tabelul preliminar se ridică la 3,37 miliarde lei (765 milioane euro, la cursul de miercuri), fiind admisă suma de 2,91 miliarde lei (661 milioane euro), din care 1,66 miliarde lei (378 milioane euro) sunt creanţe sub condiţie.

Omul de afaceri Nelu Iordache se află în arest preventiv din decembrie. El a fost arestat într-un dosar în care procurorii anticorupţie îl acuză de faptul că, în calitate de administrator al firmei Romstrade, ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 25 de milioane de lei, bani încasaţi în vederea proiectării şi execuţiei lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac - Arad.

 

 

Versiune mobil | completa