Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin are conturile conturile blocate din cauza datoriilor

de Oana Mitu

Foto: Publimedia (Octav Ganea)

Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin nu mai poate face plăţi către furnizorii de medicamente sau servicii întrucât are conturile blocate din cauza datoriilor de 4 milioane lei, managerul unităţii invitându-l pe ministrul Sănătăţii să conducă spitalul măcar trei luni, pentru a vedea situaţia, relatează MEDIAFAX.

Potrivit trezorierului-şef Maria Drăghici de la Direcţia de Finanţe Publice Mehedinţi, spitalalele şi unităţile administrativ-teritoriale au obligaţia să îşi reducă din arierate, primăriile având de achitat 5% lunar din valoarea datoriilor, iar spitalele 3%.

"În condiţiile în care acestea nu îşi achită 3 la sută din arieratul înregistrat de la o lună la alta, trezoreria statului are obligaţia să-i blocheze conturile. Spitalul poate face numai plăţi de salarii, contribuţiile aferente salariilor şi arieratele. Când nu îşi plătesc acel procent de 3 la sută, spitalale nu mai au voie să facă altfel de plăţi", a spus Drăghici.

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin are conturile blocate de la sfârşitul lunii mai.

Potrivit managerului unităţii medicale, Doina Borugă, nu au putut fi plătite datoriile nici în cursul lunii iunie, întrucât Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu a achitat contravaloarea serviciilor pentru luna mai.

"În momentul de faţă spitalul ar trebui să achite circa 276.000 de lei pentru a atinge acest prag de 3%, după care putem să facem plăţile curente. Problema este că nici până la această dată nu avem făcută încă plata pentru toate serviciile medicale ale lunii mai, serviciile contractate cu Casa de Asigurări de Sănătate. Se pare că nu vom avea aceşti bani nici până la sfârşitul lunii în curs", a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, Doina Borugă.

În condiţiile în care are conturile blocate, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin nu poate face nicio plată către furnizorii de medicamente.

Borugă a explicat că sunt foate mulţi furnizori de medicamente şi materiale sanitare care nu mai onorează comenzile transmise deja, până când nu se plăteşte o parte din sumele restante.

Cea mai mare problemă la Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin este factura neachitată la energia electrică, în valoare de aproximativ 200.000 de lei, unitatea riscând să rămână fără curent electric.

"Dacă CEZ dispune şi vine şi taie contorul, nu ne putem opune", a mai spus managerul Spitalul Judeţean de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin.

Ea a precizat că în prezent unitatea medicală are datorii totale în valoare de aproximativ patru milioane de lei, acumulate începând cu toamna anului 2010.

Întrebată cu privire la ordonanţa care prevede că managerii spitalelor care înregistrează datorii trei luni consecutiv îşi pot pierde funcţiile, Doina Borugă a spus că aceasta nu este o soluţie şi l-a invitat pe ministrul Sănătăţii să conducă spitalul din Drobeta Turnu Severin.

"Dacă ministrul crede că la venituri lunare de 4.800.000 de lei şi cheltuieli lunare de 6.000.000 de lei va putea un manager să facă ceva, eu îl felicit. Îl aştept să conducă doar trei luni un spital judeţean cu banii aceştia şi îmi dau eu demisia dacă el va reuşi. Îi doresc să se gândească la o strategie naţională viabilă pentru a funcţiona totuşi sistemul de sănătate, în condiţiile în care trebuie să asigurăm totuşi sănătatea populaţiei", a mai spus directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin.

 
Tag-uri:
spital
,conturi
,blocare

 

Versiune mobil | completa