Tribunalul Arad a admis acţiunea în contencios împotriva proiectului artezianei de cinci mil. euro

de Marian Buga - Mediafax, Andreea Tobias

Judecătorii Tribunalului Arad au admis, marţi, acţiunea în contencios administrativ formulată de Prefectura Arad împotriva unei hotărâri a Consiliului Local privind construirea unei fântâni arteziane pe râul Mureş, proiect estimat de municipalitate la cinci milioane de euro.

Potrivit unui comunicat de presă remis, marţi, de Prefectura Arad, Tribunalul Arad - Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal a admis acţiunea în contencios administrativ formulată de prefectul Cosmin Pribac împotriva Hotărârii nr. 1 din 22.01.2013, adoptată de Consiliul Local, privind Aprobarea Studiului de Fezabilitate "Amenajare fântână arteziană pe râul Mureş", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"După cum am spus şi în momentul când am formulat acţiunea în contencios, hotărârea a fost atacată din cauza unor aspecte nelegale din conţinutul ei, nu din punctul de vedere al oportunităţii", afirmă, în comunicat, prefectul Cosmin Pribac.

Sentinţa Tribunalului Arad nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Timişoara.

În luna ianuarie, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a anunţat intenţia municipalităţii de a construi o fântănă arteziană de 3.000 de metri pătraţi pe râul Mureş, costurile fiind estimate la cinci milioane de euro.

Fântâna ar urma să fie amenajată în zona Ştrandului Neptun (centrul oraşului), fiind finalizat studiul de fezabilitate, care a fost aprobat de consilierii locali, fiind primul proiect de hotărâre adoptat de CL în 2013.

Edilul spunea că ar urma să fie accesate fonduri europene pentru construirea fântânii.

"În strategia pe care o coordonăm pentru a intra în competiţia Capitala Culturală Europeană avem nevoie de acest obiectiv pentru că el va revitaliza o zonă importantă a municipiului Arad", declara, la vremea respectivă, primarul Falcă.

Proiectul prevede o fântână cu 315 jeturi de apă, două jeturi cu efecte tip "foc", un jet cu efect de vapori de apă, care va forma un ecran de proiecţie pentru filme, opt jeturi care vor produce bule de săpun şi 15 jeturi cu efect de frunză care se vor roti în jurul unei axe de doi metri.

Fântâna ar fi dotată şi cu un proiector pentru lasere de lumină.

Potrivit primarului, proiectul nu ar afecta practicarea sporturilor nautice pe Mureş, iar construcţia ar avea un mecanism care să-i permită retragerea la mal în cazul în care râul ar deveni navigabil.

Se prevede şi realizarea unei tribune, pe fiecare mal al râului, care va permite urmărirea spectacolului fântânii şi al proiecţiilor.

Referitor la această investiţie, PSD Arad a transmis, la vremea respectivă, un comunicat de presă în care arăta că nu o va susţine.

"Consilierii municipali ai PSD Arad resping proiectul megaloman de construire a unei fântâni arteziene cu costuri exorbitante: aproximativ cinci milioane de euro. Este o sumă exagerat de mare alocată unui proiect care nu reprezintă o prioritate pentru Arad. În condiţiile în care administraţia locală a decis majorarea taxelor şi impozitelor - proiect cu care nu suntem de acord - este anormal ca banii să fie astfel folosiţi", se arăta în comunicatul PSD.

Ulterior, în 12 februarie, reprezentanţii Prefecturii Arad au anunţat că au transmis Primăriei Arad o solicitare de revocare a Hotărârii nr. 1 din 2013.

"Serviciul Juridic şi Contencios Administrativ a examinat Hotărârea nr. 1 a Consiliului Local Municipal, apreciind că aceasta este nelegală. Drept urmare, Instituţia Prefectului a transmis Primăriei Municipiului Arad o sesizare cu privire la nelegalitatea hotărârii”, declara purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Lucian Cozma.

Potrivit juriştilor Prefecturii, au fost constatate trei aspecte de nelegalitate, primul fiind referitor la faptul că proiectul de hotărâre nu fusese afişat la transparenţă 30 de zile pentru a putea fi consultat de public înainte de dezbaterea în CL.

"Hotărârea nu respectă prevederile Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică. De asemenea, prin articolul 3 al hotărârii s-a instituit o condiţie suspensivă privind obţinerea unui aviz, ori este nelegală condiţionarea intrării în vigoare a hotărârii de obţinerea ulterioară a unor avize conforme", declara Cozma.

Al treilea aspect de nelegalitate sesizat ar fi dat de faptul că Primăria nu a precizat explicit care este sursa de finanţare a proiecului, menţionând "finanţări atrase şi/sau fonduri ale bugetului local".

Pentru că hotărârea CL nu a fost revocată, Prefectura anunţase că o va ataca în contencios administrativ, cerând instaţei anularea ei.

 
Tag-uri:
fântână
,instanţă
,

 

Versiune mobil | completa