UDMR Timiş se opune amplasării unui monument într-o intersecţie din Timişoara

de Adina Oşan, Liliana Iedu

Foto: Mediafax (Sebastian Tataru)

UDMR Timiş a solicitat primarului municipiului Timişoara, Nicolae Robu, într-o scrisoare deschisă depusă, marţi, la sediul Primăriei, să nu mute monumentul "Coloana Fidelităţii" din Cimitirul Eroilor, unde se află în prezent, în intersecţia Pieţei Nicolae Bălcescu din cartierul Elisabetin, unde se vor face lucrări de reamenajare.

"Am aflat despre intenţia dumneavoastră (…) de a ridica în centrul sensului girator ce urmează a fi realizat în piaţă «Coloana Fidelităţii», dăruită în 1853 Timişoarei de către împăratul Francisc Iosif I ca semn al recunoştinţei sale pentru rezistenţa manifestată în timpul Revoluţiei şi luptei pentru libertate din 1848-1849. Presupunem că sunteţi informat despre faptul că în forma sa originală, monumentul preamărea prin mai multe figuri alegorice devotamentul populaţiei oraşului faţă de casa de Habsburg, iar revoluţionarii maghiari erau reprezentaţi de personaje hidoase. De asemenea, cu siguranţă aveţi cunoştinţă despre faptul că la insistenţele populaţiei maghiare a oraşului, în 1855, figurile monstruoase au fost îndepărtate, iar în 1936, autorităţile române din acel timp au mutat monumentul în cimitirul Eroilor din Calea Lipovei", se arată în comunicat.

UDMR Timiş mai solicită o dezbatere publică, în acest sens, dar şi o discuţie cu primarul Nicolae Robu.

Marţi, primarul Nicolae Robu a participat la predarea amplasamentului către firma constructoare a intersecţiei, unde urmează să fie amplasat monumentul "Coloana Fidelităţii" şi a declarat că nu cedează rugăminţilor făcute de UDMR Timiş.

"Nu pot să cedez, eu o să-i invit la o discuţie. Eu sper ca ei să nu iasă din spiritul Timişoarei. (…) am şi discutat cu prieteni istorici şi stiu ce schimbări au fost de-a lungul timpului. (…) Monumentul e scos dintr-un cimitir şi adus într-un loc vizibil, într-o piaţă. Am fi noi oare normali să lăsăm un monument de o asemenea valoare ascuns într-un cimitir? (….) Noi nu trebuie să fim talibani, trebuie să înţelegem istoria în toată complexitatea ei. Dacă la Regensburg (un oraş în Germania - n.r.) s-a lucrat la o catedrală timp de 300 de ani, ba s-a pus ceva, ba s-a dat jos, ba s-a repus într-o altă poziţie, au fost o mulţime de modificări, toate făcute de arhitecţi de top, evident, nu cred că noi trebuie să fim talibani şi să spunem că totul trebuie readus în stare iniţială", a afirmat Nicolae Robu.

Lucrările de reamenajare a întersecţiei din Piaţa Nicolae Bălcescu din Timişoara vor începe săptămâna viitoare şi constau în construirea unui sens giratoriu şi amenajarea unor străzi adiacente intersecţiei.

Întreaga lucrare costă 899.000 de lei, la care se adaugă TVA, bani care provin din bugetul local.

 
Tag-uri:
udmr
,statuie
,amplasare

 

Versiune mobil | completa