A trădat Florin Călinescu Banatul?

A trădat Florin Călinescu Banatul?

Mulţi dintre cei care l-au cunoscut pe Florin Călinescu au depănat amintiri cu o condiţie: să rămână anonimi. Puterea dobândită de timişorean odată cu statutul de vedetă ProTV e menită să îi sperie pe unii. Un fenomen greu explicabil.

Un personaj cu lipici. Un puşti care a ştiut să şi-i facă prieteni chiar şi pe profesori. Un "mic prinţ" dat dispărut. Nu la maturitate, ci "la celebritate". Pentru că azi sunt greu de găsit în Timişoara oameni care l-au cunoscut şi care să nu aibă nimic să îi reproşeze. Preţul succesului?

"O figură"
Florin Călinescu a fost, spun cei care l-au cunoscut de mic, un copil dezgheţat şi simpatic. Volubil şi temperamental, elevul Călinescu a avut o preocupare care urma să-i devină meserie: actoria.
A absolvit secţia umanistă a Liceului C.D. Loga în 1975. O mare parte dintre foştii lui colegi au ajuns dascăli în acelaşi liceu. S-au revăzut în '85, la întâlnirea de 10 ani. Pe atunci, nu era om de televiziune. N-a fost o surpriză pentru nimeni faptul că Florin a ajuns actor. La serbările şcolare recita "Luceafărul" împreună cu o colegă (Daniela Cornea, în prezent emigrată în Suedia), într-un duet pe care foştii colegi îl numesc "de vis". Profesoara lui de română, Doina Bugariu, s-a preocupat foarte mult de el. A realizat un spectacol în care băieţandrul de atunci a avut un succes enorm: "Taina băieţelului timid".

"Era şmecher"
Prin clasa a-X-a, Florin Călinescu a debutat cu trupa lui Diogene "Lelu" Bihoi, Thespis. "Putea să facă orice. Şi chiar făcea orice pentru a interpreta un rol. Faptul că era mai mic decât studenţii din trupă nu a fost un handicap pentru el. Era mult mai dezgheţat decât ceilalţi, poate şi pentru faptul că îşi cam permitea să fie şmecher. Tatăl lui avea multe relaţii", spune regizorul trupei. Cât despre teatru, disponibilitatea lui de a interpreta cu succes orice rol era mai mult decât evidentă. Cu o memorie foarte bună, îi ieşeau bine improvizaţiile: "Putea să interpreteze de zeci de ori un rol, era mereu altul", îşi aminteşte Bihoi.

Un pariu pierdut

Ultima aventură cu Thespisul a constat într-un monolog, un one man show, montat la Clubul actualei Universităţi de Vest din Timişoara. Deşi rolul de adio i-a ieşit bine, Diogene Bihoi a fost sceptic în privinţa reuşitei lui Călinescu: "Am făcut un pariu cu fosta mea nevastă, Lidia Stuparu, actriţă şi ea, că Florin nu va intra la actorie. M-am bucurat din suflet că am pierdut".
Ştefan Iordănescu, actualul director al Teatrului Bulandra din Bucureşti, făcea şi el parte din trupa de tineri actori de la Loga. "Ca să ne scape de şcoală şi de materiile grele, tatăl meu (actorul Ştefan Iordănescu - n.red.) se ocupa de regia pieselor pe care le montam în şcoală. Pot să spun că dacă în privinţa mea avea dubii, Călinescu se prezenta ca o certitudine".

"Puţin fanatic"

"A avut dintotdeauna un caracter individualist şi un ego dezvoltat", mai spune azi Iordănescu. "Drumul lui era trasat de timpuriu cu jaloane puse într-o direcţie. S-a contrazis întotdeauna cu spiritul de gaşcă specific Timişoarei. A ştiut că va ajunge mare şi se comporta ca atare şi atunci. A fost dintotdeauna puţin fanatic, dar lucrul ăsta nu deranja pe nimeni". Iordănescu spune că erau mai uniţi în copilărie decât acum. Crede că Florin Călinescu este pe punctul de a oferi o surpriză. "Cam bate pasul pe loc. După cum îl cunosc, coace el ceva". Ca directori de teatru, unul la Bulandra, altul la Teatrul Mic, se mai întâlnesc doar la Primăria Bucureştiului, la şedinţele lui Băsescu. Foarte rar, deoarece "Călinescu are prostul obicei să-şi trimită adjunctul".Ce a declanşat corul nemulţumirilor? Care a fost scânteia care a detonat bomba ce le-a dat curaj şi prilej celor care au ceva să îi reporoşeze lui Călinescu să o facă în gura mare?

Scandaluri paralele
Totul a pornit de la o dispută pe teme "microbiste". În primăvara anului trecut, întrecerile din Seria B2 au fost marcate de scandalul iscat în jurul partidei FC Drobeta Turnu Severin - Chimica Târnăveni. Un meci trucat, care s-a lăsat cu reclamaţii la Poliţie. Comisia Campionatului Naţional a decis atunci retrogradarea celor două echipe în Divizia C. Florin Călinescu i-a invitat atunci în emisiunea sa pe reprezentanţii clubului severinean. Şi timişorenii au rămas cu impresia că moderatorul a fost de partea Drobetei. În secunda doi, Primăria a amânat festivitatea decernării titlului de Cetăţean de Onoare lui Călinescu, deşi totul era aranjat. La câteva zile după emisiune, Comitetul Executiv al FRF le-a iertat pe Drobeta şi Chimica de la retrogradare.

"Căcănescu" vs. "Jambon"
Mai mult, preşedintele lui Poli, Claudio Zambon l-a numit "Căcănescu" pe Călinescu. Acesta nu s-a lăsat mai prejos: l-a poreclit pe italian "Jambon" şi a adăugat: "Vin la noi toţi italienii, ca la ei acasă, îşi fac poze în faţa unor vile şi vorbesc despre închipuita lor bogăţie". Deşi Zambon l-a ameninţat cu tribunalul pe Călinescu, conflictul s-a stins. Mai mult, văzând că Poli retrogradase în Divizia C, Călinescu a pus o vorbă bună pentru clubul timişorean, la managerul general al SC Automobile Dacia SA, Constantin Stroe, a cedat lui Poli locul Daciei Piteşti. Şi "alb-violeţii" au rămas în Divizia B.

Cearta cu primarul
În 24 mai 2000, în pauza dintre două reprize ale unui meci din Liga Campionilor, Florin Călinescu l-a făcut cu ou şi cu oţet pe primarul Timişoarei, răspunzând dur unor nemulţumiri exprimate cu câteva zile în urmă de Gheorghe Ciuhandu, care îi reproşase că şi-a folosit popularitatea în disputa dintre echipele Poli şi FC Drobeta. Era campanie electorală... Florin Călinescu a spus, la nervi, în direct, că nu va mai veni la Timişoara atâta timp cât oraşul va fi condus de Ciuhandu. Şi "a pus cireaşa pe tort", adăugând că mulţumeşte pentru titlul de Cetăţean de Onoare al Timişoarei, dar că refuză să-l primească din mâinile lui Ciuhandu.

Şedinţă la comandă
Ciuhandu a mai declarat atunci că a fost "ameninţat prin intermediari" de vedeta "Chestiunii" că, dacă nu i se va decerna titlul de Cetăţean de Onoare al Timişoarei în 20 mai 2000 (adică într-o zi de sâmbătă), totul se va lăsa cu scandal. Ciuhandu a reacţionat: "Acest organism nu este un Hopa - Mitică, să reacţioneze la comandă. Nu pot să convoc o şedinţă pentru ziua de sîmbătă numai pentru că domnul Călinescu vrea asta. Au venit oameni şi din străinătate în şedinţele normale, de marţi, pentru a-şi ridica diplomele!"
De atunci, situaţia a rămas aceeaşi. Ruptura lui Florin Călinescu de Timişoara a rămas totală. Şi pare fără întoarcere. Actorul "studiază posibilitatea" de a veni, la Festilvalul Saltimbancilor". Cine îşi călcă primul pe orgoliu?Imigrant în Bucureşti
Joi, 31 mai 2001, Florin Călinescu a răspuns întrebărilor puse de BĂNĂŢEANUL.
"- Cum a fost despărţirea de Banat?
- De 25 de ani sunt un imigrant în Bucureşti. De adaptat, nu m-am adaptat şi nu o să mă adaptez niciodată. Alţi colegi şi prieteni au emigrat în Vest, eu am emigrat în Est.
- Foştii colegi din liceu şi profesorii se plâng că nu v-au mai văzut din 1985.
- Meseriile mele, ba de actor, ba de om de televiziune, au făcut să fiu ocupat cu munca. Lucrez de luni până duminică seara.
- Foşti profesori vă reproşează că denigraţi uneori liceul pe care l-aţi absolvit.
- Mă rog... trebuie să respect părerea celor care m-au format. Mă plâng în sensul bacovian. Mă plâng de un mod de învăţământ care se prelungeşte şi astăzi. Cantitativ, nu întotdeauna calitativ. N-am nimic cu profesorii, deoarece ei trebuie să-şi facă treaba, n-am nimic cu liceul, n-am nimic cu colegii mei. Eu spun, şi o să spun în continuare, că erau materii care nu mă interesau şi n-o să mă intereseze niciodată.
- Există un conflict între dumneavoastră şi Timişoara?
- Nici vorbă. Odată cu povestea de anul trecut, nişte indivizi s-au băgat în vorbă şi au dat cu presupusul. O mai spun o dată. Administraţia oraşului a preluat la primul mandat echipa când era în Divizia A şi a dus-o în "C". Astea sunt faptele. Dacă în prima instanţă unii mi-au oferit titlul de Cetăţean de Onoare, lucru de care mă mândresc, şi pe urmă s-au răsucit, întrebînd cine sunt eu şi dacă merit, nu ştiu... E problema dumnealor. Părerea dumnealor. Şi cu asta, basta!
- Titlul de cetăţean de onoare nu v-a fost revocat. Vă aşteaptă.
- Eu sunt un cetăţean al oraşului Timişoara, cu diplomă sau nu, lucru şi cinste pe care nu mi-o poate lua nimeni. Nici măcar un primar sau un consilier municipal. Pentru mine e o onoare să fiu timişorean, indiferent de ce spune Primăria, Prefectura, partidele sau presa. Asta nu mi-l poate lua nimeni."
Cu mama lui Florin, despre Călinescu


Mama lui Florin Călinescu trăieşte în Timişoara. L-a născut devreme, la 20 de ani, şi a fost ferm convinsă că va avea o feţiţă. Doamna Volina e foarte cunoscută pe strada pe care locuieşte. E educatoare, dar nu a practicat. "Mi-am cumpărat o maşină de tricotat şi am lucrat acasă. Nu suport şefii!" Între mamă şi fiu există o asemănare izbitoare. La chip, la vorbă, la gesturi.

"De mic vorbea mult"
"Cu aroganţa îmi seamănă, cu luatul la mişto la fel. Nu ascultă oamenii, cu excepţia câtorva personalităţi culturale pe care a avut decenţa să le lase să-şi exprime opinia. De multe ori mă enervez când îl văd cum vorbeşte. Dacă ai invitat pe cineva, lasă-l să vorbească! Eu m-aş ridica, pur şi simplu, şi aş pleca!" Cea mai mare nemulţumire pe care o are vizavi de el este că nu prea răspunde la telefon. "Mă enervez că nu răspunde, deşi îl sun şi de 20 de ori!" Mai spune că Florin o tot cheamă la Bucureşti. "Singurul avantaj ar fi că dacă n-aş putea să dau de el la telefon, m-aş sui în maşină şi aş pleca la Buftea!" De câte ori începe să braveze la televizor, mama lui se amuză: "Cea mai tare chestie care a spus-o era în legătură cu câte kilograme aveam eu ca gravidă. Zicea că s-a născut de 1 kilogram şi jumătate, iar eu aveam atunci 45 de kilograme! S-a născut cu trei săptămâni înainte de termen, dar la 3 luni era mai greu decît un bebeluş normal".Omul care l-a propus
"Am propus titlul pentru Florin Călinescu. pentru că m-am gândit că e păcat ca oraşul să nu îi răsplătească pe cei care promovează o imagine pozitivă a Timişoarei. Este singura persoană din mass-media centrală care face asta", spune regizorul Florin Iepan.Profesori supăraţi
Foarte supărată este şi profesoara de română, Doina Bugariu, care nu înţelege cum s-a schimbat "Florin al ei" atât de mult. Un lucru pe care Florin Călinescu se pare că l-ar fi uitat, spune profesoara, este că a ajuns actor şi datorită unei piese montate de ea: "Taina băieţelului timid", care a participat la Cântarea României. "La multe din emisiunile sale minimalizează rolul profesorilor pe care i-a avut. Nu era un copil-catastrofă, cum vrea să pară". Directorul liceului C.D. Loga, Dorin Craina, o completează: "A promis că vine la întâlnirea de 20 de ani, l-am aşteptat cu braţele deschise. N-a venit. A spus că vine şi la aniversarea de 80 de ani a liceului. Ne-a păcălit iar".Marea întoarcere spre fotbal?
Acum se vehiculează, din nou, ideea implicării lui Florin Călinescu în fotbalul timişorean. S-a pus problema unei eventuale fuziuni între Poli şi UMT, pentru a crea o echipă puternică. Legat de acest aspect, Florin Călinescu a declarat, în exclusivitate pentru BĂNĂŢEANUL: "Dacă o să vină momentul să mă gândesc la asta, o s-o fac. S-ar putea să fie mai interesantă echipa UMT. Habar n-am. Tot Timişoara se cheamă!".Călinescu, cel mai popular timişorean
Care este cea mai populară personalitate publică din Timişoara, conform părerii dumneavoastră?
1.Florin Călinescu (realizator "Chestiunea Zilei") - 39%
2.Gheorghe Ciuhandu (primarul Timişoarei) - 30%
3.Andras Demeter (director Teatrului Maghiar) - 14%
3.Dan Negru (prezentator "Academia Vedetelor") - 9%
4.Alexandru Sassu (senator PD) - 4%
5.Cornel Ungureanu (director Teatru Naţional Timişoara) - 4%
SURSA: DeWest L - eKtronic nr. 7/16 Mai 2001Catalogul dispărut
Directorul Liceului C.D. Loga, Dorin Craina (foto), nu-şi explică un lucru: dispariţia catalogului promoţiei lui Călinescu. Anul trecut, toate promoţiile din '75 au avut parte de "fiorul citirii catalogului, la întâlnirea de 25 de ani, doar clasa lui Călinescu nu", spune directorul. Îl bănuieşte pe marele star: "E foarte ciudat, deoarece nu oricine are acces la arhivă. Sunt convins că oamenii lui Călinescu s-au infiltrat aici şi l-au sustras".
În replică, actorul spune: "Aveam 10 la română şi la alte materii note de trecere. Nu aş avea nici un motiv să-mi ascund fişa şcolară. Din zeci de copii de clasa a 12-a, am fost printre primii şi am luat 10 la bacalaureat... dacă m-am forţat puţin!"Comediant fără voie
Despre rolurile jucate de Florin Călinescu pe la 17 ani, Ştefan Iordănescu îşi aminteşte cum actuala vedetă genera uneori umor involuntar.
* Într-o piesă intitulată "Anestezie locală", adolescentul Călinescu era distribuit în rolul unui pensionar. Întreaga piesă a degenerat într-o comedie savuroasă.
* Când l-a interpretat pe Mihai Viteazu, rol care i-a adus şi premii la "Cântarea României", avea barbă şi mustăţi desenate. "El avea mari probleme cu patria, cu glia strămoşească, dar nu reuşea decât să fie comic!""Profesoara de română l-a susţinut cel mai mult. Era extrem de legată de el, între iubire filială şi iubire pe bune... Pe mine m-a iubit ca pe un copil, pe el de-a dreptul!"
Ştefan Iordănescu, directorul Teatrului Bulandra
"Nu mai vreau să aud de el! A uitat pur şi simplu de unde a plecat! A uitat faptul că eu l-am format şi l-am sprijinit atâţia ani. Mi-a fost tare drag, dar m-a dezamăgit!"
Profesoara de română Doina Bugariu"Din punctul meu de vedere, nu ne jucăm cu titluri: s-au acordat, s-au acordat. Pe merite reale şi nu pentru împrejurări discutabile. Chiar dacă am rămas primar, dacă domnul Călinescu doreşte să vină la Timişoara, să preia titlul pe care i l-a decernat Consiliul Local, putem conveni la o dată"
Gheorghe Ciuhandu, primarul Timişoarei
"Nu primesc cu nici un fel de resentimente această nefericită întâmplare. Chiar dacă am rămas primar, dacă domnul Călinescu doreşte să vină la Timişoara, să preia titlul pe care i l-a decernat Consiliul Local, putem conveni la o dată. Nu sunt certat cu el! Şi nu aş dori ca problema să se pună în termenii unei înfruntări"
Gheorghe Ciuhandu, primarul TimişoareiCăuta fete cu lumânarea
Regizorul Ştefan Iordănescu i-a dezvăluit BĂNĂŢEANULUI metoda secretă prin care reuşea Florin Călinescu să agaţe fete: cu lumânarea. Călinescu avea obiceiul să meargă seara pe la casele fetelor care îi erau simpatice şi să le aşeze o lumânare pe pervaz. Dacă la geam apăreau părinţii fetei, fugea. Dacă apărea "victima", începea să-i recite poezii. "Mi s-a întâmplat o dată să fiu eu înăuntru cu o fată şi a apărut la geam o lumânare. În loc să vadă chipul fetei, Călinescu m-a văzut pe mine!""Eram amândoi mici vedete locale şi nu ne picau profesorii. Luam premii la
Ştefan Iordănescu, directorul Teatrului BulandraPoetul adolescent
BĂNĂŢEANUL a reuşit să găsească, în manuscris, una dintre poeziile scrise de Florin Călinescu în timpul liceului. După ce s-a gândit să-şi intituleze creaţia "Sonată pentru mine în x bemol", Florin a înlocuit "Sonată" cu "Fugă".

"Nu ştiu de ce,
dar totul mă îndeamnă să alerg.
cu ochii deschişi larg cît sorii,
sau poate că ochii mei erau sori.
şi eu nu ştiam;
în orice caz alergam
allegro, sau allegreto, cam aşa ceva,
dar simţeam cum mă descompun în milioane de bemoli
în fuga aceasta majoră
deci periculoasă,
pentru orice fel de joacă sentimentală
tocmai prin seriozitatea argumentelor

Fascinant
Fuga aceasta majoră
degenera din ce în ce mai mult
cu un autoportret al meu
al sufletului meu.

Allegro,
Allegreto,
Molto vivace,
vreau să ştiu şi eu cum arăt"."Era plin de energie şi făcea tot timpul poante, unele de prost gust. Era un copilandru pe care nu te puteai supăra mai mult de cinci minute, orice ar fi făcut"
fosta profesoară de română a lui Florin Călinescu, Doina Bugariu"De cele mai multe ori, când spui Banat, apare aserţiunea . Cred că, stând mai mulţi ani departe, trebuie să adaug ceva: Banatul e fruntea, dar nu mai ajunge. După frunte, ar fi bine să fie şi creier, adică minte. A avea doar partea din faţă a calotei craniene, strict biologic, nu este suficient. Trebuie să şi gândim ca să ne mândrim..."
Florin Călinescu, în exclusivitate pentru BĂNĂŢEANUL

 
Material de Melania Kaitor

 

 

Versiune mobil | completa