Actorul Dennis Farina, starul serialului "Law & Order", a murit la vârsta de 69 de ani

de Florin Badescu - Mediafax

Foto: AFP//Mediafax (Daniel Boczarski)

Dennis Farina, un fost poliţist din Chicago devenit actor de televiziune, cunoscut pentru interpretarea personajului Joe Fontana din serialul poliţist "Law & Order" produs de NBC, a murit luni, în oraşul Scottsdale din statul american Arizona, la vârsta de 69 de ani, informează Reuters.

Starul american, care s-a folosit din plin de experienţa lui de ofiţer de poliţie pentru a interpreta roluri de "tip dur" în mai multe producţii de la Hollywood, a murit din cauza unei embolii pulmonare, a precizat agentul său de presă, Lori De Waal.

Născut la Chicago, Dennis Farina a debutat cu un mic rol în 1981 în filmul "Thief", de Michael Mann, şi a jucat roluri de mafioţi în alte două lungmetraje - interpretându-l pe Jimmy Serrano în comedia de aventuri "Midnight Run" (1988), un film cu Robert De Niro şi Charles Grodin, şi pe Ray "Bones" Barboni în satira cu gangsteri "Get Shorty" (1995), în care i-a avut colegi de distribuţie pe John Travolta şi Gene Hackman.

A devenit cunoscut după ce a jucat în serialul "Crime Story", produs de NBC, în care a interpretat rolul locotenentului Mike Torello, coordonatorul departamentului de luptă împotriva crimei organizate din Poliţia din Chicago, în timpul celor două sezoane ale acestui serial, din 1986 până în 1988.

Rolul său din serialul "Law & Order" din 2004 până în 2006 a avut şi el legătură cu experienţa de poliţist din viaţa reală, întrucât personajul lui, Joe Fontana, a ajuns în Departamentul de Poliţie din New York venind din rândul Poliţiei din Chicago.

În ciuda experienţei de poliţist, Dennis Farina a ajuns pe prima pagină a ziarelor americane după o altercaţie cu forţele de ordine în 2008. Actorul a fost arestat pe aeroportul din Los Angeles întrucât purta asupra sa un pistol încărcat pe care voia să îl ia în avionul la bordul căruia urma să se îmbarce.

Actorul le-a spus poliţiştilor că luase acel pistol din statul Arizona şi că uitase că îl avea într-o servietă. Ulterior, starul american a ales să nu conteste acuzaţiile aduse - echivalentul situaţiei din statul California în care acuzatul pledează vinovat - şi a fost plasat sub incidenţa unui regim de libertate condiţionată timp de doi ani.

Ultimul său rol major a fost acela din serialul "Luck", o producţie HBO inspirată din universul curselor de cai şi a pariurilor, în care l-a avut ca partener pe Dustin Hoffman. Acest serial, foarte apreciat de ciriticii de specialitate, a fost însă anulat după primul sezon, din cauza producerii unor accidente în timpul filmărilor, care au dus la moartea a trei cai.

Dennis Farina a interpretat şi câteva roluri secundare în filmul "Out of Sight" (1998), în care a jucat alături de George Clooney şi Jennifer Lopez, în epicul lungmetraj recompensat cu Oscar "Saving Private Ryan" (1998) regizat de Steven Spielberg şi în comedia "New Girl", produsă de Fox TV.

Dennis Farina are trei fii cu prima lui soţie, Patricia Farina, cu care a fost căsătorit din 1970 până la divorţul lor, pronunţat în 1980. Actorul a trăit în ultimii 35 de ani alături de partenera lui de viaţă Marianne Cahill la o fermă din Arizona.

 

 

Versiune mobil | completa