Paştele Cailor

Astăzi se sărbătoresc Paştele Cailor

Dacă cineva v-a spus că un anumit lucru se va întâmpla la Paştile Cailor, e timpul să vă pregătiţi: sărbătoarea cabalinelor e mai aproape decât credeaţi! Departe de a fi doar o expresie care indică un lucru ce nu se va întâmpla niciodată, Paştile Cailor chiar există! Este vorba de o tradiţie straveche, cunoscută în vechime şi sub denumirea de Joia Iepelor, care coincide cu Înalţarea Domnului şi cu ziua de Ispas, la 40 de zile după Paşti. În acest an, Paştile Cailor sunt sărbătorite joi, 5 iunie.

Legende

Vechi legende atestă că, atunci când Sfânta Maria îl năştea pe Isus, caii făceau mare gălăgie. Aceasta i-ar fi blestemat să fie animale mereu flamânde, cu excepţia unei singure zile pe an: Paştele Cailor. Se credea că în aceasta zi, preţ de numai o oră, caii se săturau de păscut iarba.
Inedita sărbatoare era prilej pentru organizare de târguri şi pentru încheierea unor afaceri. De Paştele lor, caii nu erau puşi la căruţă, iar în unele zone se faceau slujbe religioase pentru sănătatea animalelor.


Sărbătoare mobilă

Spre deosebire de alte sărbători, Paştele Cailor nu are o dată fixă, aceasta fiind diferită, de la an la an, în funcţie de Paştele ortodox. Probabil că din aceasta cauza s-a născut şi expresia "La Paştele Cailor", adică la o dată neştiută, fără un termen precis.
Tradiţii de Ispas

Despre Ispas se crede că ar fi asistat la Înalţarea Domnului
  • Din ziua de Paşti şi până în ziua de Ispas, oamenii salutau cu "Hristos a Înviat!" şi "Adevărat a Înviat!", iar în aceasta zi - cu "Hristos s-a Înalţat!" si "Adevarat s-a Înălţat!". După ziua de Ispas, oamenii se salută din nou obişnuit
  • Credinţa populară spune că acea persoană care moare de Ispas ajunge în Rai
  • În unele zone oamenii îşi leagî la brâu frunze de nuc, la fel cum avea Isus când s-a înălţat la cer
  • Plantele sădite după această zi nu vor da rod
"Cu trei ani în urmă am descoperit în calendarul ortodox Paştele Cailor. Nu mai ştiu exact în ce dată era, dar atunci mi-a venit ideea organizarii unui concurs de echitaţie, pe care l-am numit … Cupa Paştele Cailor. Competiţia a fost câştigată de mine şi de un sportiv pregătit de mine. În anii următori nu am mai organizat-o, dar, cine ştie, poate o vom relua"

Laurentiu Covaci, instructor la Şcoala de echitaţie "Laurentiu Covaci"
 

 

Versiune mobil | completa