1 noiembrie - "Ziua tuturor sfinţilor". Bănăţenii îi pomenesc pe cei răposaţi

Bănăţenii îi pomenesc pe cei răposaţi (Foto: Sebastian Tătaru)

Credincioşii ortodocşi şi catolici din Banat aprind lumânări şi merg la cimitir pentru a-i cinsti pe cei răposaţi şi a le arăta recunoştinţa care li se cuvine.
Semnificaţia zilei de 1 noiembrie trebuie căutată în spiritualitatea Bisericii Româno-Catolice, care conform calendarului propriu serbează în această zi toţi sfinţii, iar în ziua de 2 noiembrie pomenirea tuturor credincioşilor răposaţi. De aici obiceiul credincioşilor de a merge la mormintele celor decedaţi pentru a se ruga, pentru a aprinde lumânări şi pentru a le împodobi cât mai frumos cu ferigă şi crenguţe de brad.

De ani buni, tradiţia a fost preluată şi de credincioşii ortodocşi, mai cu seamă că Banatul reprezintă un exemplu de interculturalitate, multe dintre obiceiuri fiind preluate de la celelalte confesiuni religioase.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului, preotul Marius Florescu spune că, în Biserica Ortodoxă nu există o zi "oficială" de pomenire a morţilor, aşa cum sunt, de exemplu sâmbetele din Postul Mare, sâmbetele numite "ale Moşilor de iarnă sau de vară", sau prima sâmbătă din luna loiembrie, care acum coincide zilei de 1 noiembrie. "Trebuie să amintim şi de obiceiul ortodocşilor români din Banat de a merge la mormintele celor decedaţi în Duminica Tomii (a doua zi de Paşti), când se duc la cimitir fel de fel de bucate, mai ales ouă roşii, de "Ziua Sfinţilor Arhangheli (8 noiembrie), care deşi nu sunt zile oficiale de pomenire a morţilor, au intrat ca atare în tradiţia locului. "Ziua Morţilor" sărbătorită la începutul fiecărei luni noiembrie este însă un bun prilej de a ne aduce aminte de cei trecuţi la cele veşnice, de a le aprinde o lumină şi de a spune Dumnezeu să-i odihnească", a spus părintele Florescu.

 

 

Versiune mobil | completa