Cât cheltuie românii pe croaziere în acest an şi cât lasă bacşiş la finalul vacanţei pe apă. PLUS Pentru ce a plătit un cuplu 60.000 de euro

Cât vor cheltui românii pe croaziere în acest an. Cea mai scumpă croazieră cumpărată de un român. Cât este bacşişul care vi se "recomandă" să îl plătiţi la finalul sejurului Foto: Yiorgos Karahalis / Reuters

"Au mai rămas 7 zile, 7 ore şi 24 de minute. Rezervă acum", sună una dintre reclamele pe care companiile de croaziere le fac pentru a-şi vinde ultimele locuri. Unele afişează şi reduceri reprezentând mai puţin de 10% din preţul iniţial. Însă înainte de a-şi rezerva locul într-o croazieră, clienţii sunt sfătuiţi să se documenteze, printre altele, şi în legătură cu "politica privind bacşişul" a fiecărei companii, atrag atenţia reprezentanţii industriei de profil.

De exemplu, pentru o croazieră de 11 nopţi prin fiordurile norvegiene, cu plecare la 1 octombrie 2011 din portul Bergen, Norvegia, poţi plăti 1.188 de euro de persoană, dacă alegi o cabină interioară. Preţul creşte dacă alegi o cabină exterioară şi ajunge la 1.352 euro de persoană. Cine preferă o cabină cu balcon va scoate din buzunare 1.794 euro. Nava are o capacitate de 1.000 de pasageri.

Zece nopţi, 2.000 de euro

O croazieră de zece nopţi, cu plecare pe 29 august din Dublin, Irlanda, costă 2.082 de euro de persoană. Între porturile de pe traseu se numără Bilbao - Spania, Lisabona - Portugalia, Vigo - Spania, Bordeaux - Franţa, Cobh - Irlanda, Holyhead -Wales. "Puteţi să vă bucuraţi de cocktailuri delicioase în timp ce ascultaţi acordurile pianului din Clubul Michael, să vă faceţi prieteni noi la Barul Martini, vă puteţi relaxa în impresionantul AquaSpa în timp ce experimentaţi diferitele tratamente corporale, puteţi să rămâneţi în legătură cu prietenii şi cu cei de acasă accesând internetul. Asta este tot ce v-aţi putea dori de la un vas de croazieră!", sună reclama pentru nava Azamara Journey.

Începând cu 328 dolari de persoană, cei interesaţi îşi pot rezerva o cabină pe vasul "Legend of the Seas", care efectuează croaziere cu plecare din Singapore, în ianuarie 2012. Preţul este pentru trei nopţi, iar porturile în care va acosta nava sunt Malacca, cel mai vechi punct comercial din Asia de Sud-Est, şi Penang, Malaysia. Capacitatea navei este de 2074 de pasageri.

Preţurile nu includ însă transferul din România până la portul de îmbarcare, astfel că se mai adaugă alte câteva sute de euro, în funcţie de mijlocul de transport ales. Desigur, nu este inclus nici bacşişul, deşi vi se recomandă să îl oferiţi.

Atenţie la "politica bacşişului"

De obicei, companiile de croaziere recomandă fiecărui client achitarea unui bacşiş de cel puţin 10 dolari pe zi, în schimbul unor discounturi la factura la bar, de exemplu.

Compania de croaziere Carnival Cruise Lines specifică faptul că "bacşişul este la alegerea dvs". "Ca orientare, Carnival recomandă următoarele: steward cabină - 3 dolari pe zi de fiecare client; ospătar - 3 dolari pe zi per client, busboy - 1,50 dolari pe zi per client. Pentru confortul dvs, un discount de 15% va fi automat adăugat la factura dvs la bar", sună recomandarea făcută de Carnival Cruise Lines.

Royal Caribbean oferă pasagerilor posibilitatea de a adăuga bacşişul în preţul plătit la îmbarcare. "Dacă nu alegeţi această opţiune, varianta este în numerar. Linia recomandă un total de 10,50 dolari de persoană pe zi, împărţite după cum urmează: ospătar - 3,50 dolari, asistent de ospătar - 2 dolari, asistent de bucătar - 0,75 dolari, asistent cabină - 3,50 dolari. În cazul copiilor sub 12 ani, linia recomandă achitarea unui bacşiş de jumătate din valoarea celor recomandate adulţilor", se arată în recomandările făcute de compania de croazieră Royal Caribbean.

Peste 9.000 de români vor da 8 milioane euro pe croaziere în acest an

Peste 9.000 de români vor pleca în acest an în sejururi pe vase de croazieră şi vor plăti pe vacanţe mai mult de opt milioane de euro, după ce în 2010 cheltuielile aferente celor 8.000 de turişti au fost de 6,5 milioane de euro, potrivit agenţiilor specializate în acest tip de turism.

"Circa 9.000 de români vor călători în acest an pe vasele de croazieră din întreaga lume, în creştere semnificativă faţă de anul anterior, când au fost aproximativ 8.000 de turişti. Cheltuielile totale pentru cazarea pe vase sunt estimate la peste 8 milioane de euro, faţă de 6,5 milioane de euro anul trecut", a declarat pentru Mediafax Nicolae Demetriade, proprietarul agenţiei de turism World Travel, prin intermediul căreia vor pleca în acest an pe croaziere peste 2.000 de români, cu 20% mai mult comparativ cu anul trecut.

Potrivit lui Demetriade, care vinde vacanţe pe vasele companiilor Royal Caribbean, Celebrity Cruises şi Azamara, creşterea se datorează şi numărului mare de vase de croazieră introduse în exploatare de grupul Royal Caribeann pe destinaţii din Europa, dar şi lansării celor mai mari nave din lume, Oasis of the Seas şi Allure of the Seas, cu capacităţi de 5.400 pasageri şi 3.000 de membri ai echipajului.

Pe cele două nave, lansate acum doi ani, respectiv anul trecut, şi care fac croaziere în Caraibe, şi-au facut vacanţele peste 100 de români, care au cheltuit, în medie, 1.000-1.200 de euro.

Cele mai solicitate trasee

Cele mai solicitate vacanţe la World Travel sunt croazierele în ţările nordice, pe al căror traseu este inclus şi Sankt Petersburg, dar şi circuite în America de Sud, cu plecare din Chile, până la Capul Horn, strâmtoarea Magelan, Argentina şi Uruguay.

Cei care se ocupă de croaziere spun că acest tip de turism a fost tot timpul pe un trend ascendent, nu doar în România, ci în întreaga lume. Dovadă este şi numărul mare de nave care se lansează în fiecare an, din ce în ce mai mari şi cu tot mai multe facilităţi.

Cu toate creşterile din ultimii ani, nu există români care să îşi fi achiziţionat apartamente pe vase de croazieră. "Singurul vas de croazieră care oferă această şansă este The World, unde un apartament costă între 3 şi 10 milioane de dolari. Vasul oferă proprietarilor şansa să navigheze anual în 250 de porturi din întreaga lume", a afirmat Demetriade.

Cât a plătit un român pentru cea mai scumpă croazieră

Ioan Băsea, proprietarul firmei croaziere.net, spune că cea mai scumpă vacanţă pe car a vândut-o anul trecut a constat într-o combinaţie de trei croaziere. Client i+a fost un cuplu care a plătit pentru cele două luni de vacanţă 60.000 de euro.

Cele mai solicitate destinaţii au costat însă mult mai puţin, respectiv cele pe Marea Mediterană, între 400 şi 2.500 de euro de persoană, în funcţie de tipul cabinei şi de momentul rezervării. În aceeaşi categorie se înscriu şi excursiile la fiordurile norvegiene (900-4.000 euro/persoană) şi cele din zona Scandinaviei, cu preţuri cuprinse între 700 şi 3.000 de euro.

În topul vacantelor ieftine sunt croazierele în Mediterana Centrală, care durează 8 zile şi costă 299 de euro de persoană, fără transport, sau 450 de euro, cu zbor inclus.

La Perfect Tour, agenţie prin care au plecat anul trecut pe croaziere peste 2.000 de români, cele mai căutate circuite sunt în ţările nordice, vestul Mediteranei şi insulele greceşti, iar tarifele sunt cuprinse între 298 şi 2.500 de euro de persoană.

Un studiu realizat în 2010 de agenţia de turism Aerotravel Lufthansa City Center a arătat că opt din zece români nu au fost într-o croazieră, 73% vor să meargă şi 98% dintre cei care au avut o asemenea experienţă vor să o repete.

În prezent, cele mai mari companii de croazieră din lume sunt Carnival Corporation, Royal Caribbean Cruises, Star Cruises, MSC şi Louis Cruise Lines.

(Loredana Voiculescu, loredana.voiculescu@gandul.info, Liviu Iancu, liviu.iancu@mediafax.ro)

 

 

Versiune mobil | completa