Ce înseamnă "SANDVIŞ", "GÂLGÂIALĂ" şi "PALMĂ" pentru vameşii din Constanţa

Ce înseamnă "SANDVIŞ", "GÂLGÂIALĂ" şi "PALMĂ" pentru vameşii din Constanţa

Procurorii DNA au strâns 80 de volume de interceptări în dosarul corupţiei din porturile Constanţa şi Agigea, în care referirea la şpagă se făcea codat. Astfel, într-una dintre discuţii, vameşii şi conducătorii portului vorbesc despre "sandvişuri", care, conform procurorilor, ar fi "traducerea" pentru o mie de euro.

Iată discuţia:

- Să-mi aduci şi mie 3 "sandvişuri".
- Bine, mai târziu.

Într-o altă interceptare, un inspector întreabă dacă unul dintre contrabandişti şi-a plătit "amenda", adică mita pentru trecerea unui container, spun anchetatorii.

Iată discuţia:
- Şi-a plătit ăla "amenda"?
- Nu ştiu, o să-l întreb şi te anunţ.

Alte două cuvinte folosite frecvent ca sinonime pentru mită erau "gâlgâială" şi "palmă".

Transporturile legale erau şi ele "vămuite" cu 1.000 de euro

O persoană care beneficia de traficul de influenţă din portul Constanţa a susţinut în faţa anchetatorilor că a făcut plângere la poliţie în 2008 şi a descris tot mecanismul mafiot care se desfăşura acolo. Când a văzut că situaţia nu se schimbă şi nimeni nu-l întreabă nimic, s-a gândit că şpaga este cu acordul autorităţilor, a povestit el.

În plus, aceeaşi persoană a declarat că absolut oricine trebuia să dea mită pentru a-şi trece marfa prin portul Constanţa, chiar dacă încărcătura era legală. Sumele cuprinse erau între 1.000 de euro (pentru marfă legală) şi 3.000 de euro (în cazul în care transportul nu avea acte).

28 de persoane, printre care fostul secretar general al MAI Laurenţiu Mironescu, au fost arestate preventiv miercuri, după mai bine de 16 ore de audieri şi pledoarii ale avocaţilor. O altă persoană a primit mandat de arestare în lipsă, în timp ce senatorul PDL Mircea Banias este cercetat în libertate.

Laurenţiu Mironescu a fost reţinut pentru "iniţierea sau aderarea la un grup infracţional organizat" şi pentru "trafic de influenţă". Fostul director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Eugen Bogatu, a fost reţinut pentru "iniţierea sau aderarea la un grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă, instigare la dare de mită şi instigare la delapidare". În dreptul celorlalţi acuzaţi este trecută infracţiunea de "corupţie în legătură cu activităţile de import-export de mărfuri provenite din afara graniţelor UE".

 

 

Versiune mobil | completa