Florentina şi Mihai, "posesori" de SRL-D, te învaţă CUM SĂ IEI 10.000 DE EURO NERAMBURSABILI

Florentina şi Mihai, "posesori" de SRL-D, te învaţă CUM SĂ IEI 10.000 DE EURO NERAMBURSABILI

"Surprinzător, nu a fost greu să obţinem cei 10.000 de euro nerambursabili de la stat. Noi aplicasem mai demult pentru a accesa fonduri europene, dar nu am reuşit să primim finanţare", îşi începe povestea Florentina Adriana Mina, unul dintre miile de tineri care au înfiinţat o microîntreprindere cu sprijin financiar de la stat. Este vorba despre "Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri", derulat de Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM).

Din cele 4.485 de firme înfiinţate de tineri până acum în cadrul acestui program, denumite SRL-D - societăţi cu răspundere limitată-debutant -, 2.905 au fost înmatriculate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Agenţia a evaluat circa 750 de proiecte, programul fiind demarat în luna februarie. În cadrul programului tinerii pot obţine o finanţare de maximum 10.000 de euro pentru prima lor afacere.

"Academia de frumuseţe": cursuri de coafură, machiaj şi cosmetică

Florentina spune că a auzit de la prieteni de programul pentru tineri. "Am investit 10.000 de euro din surse proprii, iar de la stat am obţinut încă 10.000 de euro, fonduri nerambursabile pentru afacerea noastră, The Beauty Academy", spune ea. Într-o săptămână va inaugura salonul de coafură-cosmetică, iar peste una-două luni vor începe cursurile la şcoala de coafură unde cei interesaţi se vor putea specializa în domeniu.

Un curs va dura între trei şi patru luni şi va costa între 600 de lei şi 1.200 de lei. Cel mai scump va fi cursul de cosmetică. "La finalizarea cursurilor, cursanţii vor obţine o diplomă recunoscută de Ministerul Educaţiei", a mai arătat Florentina Mina. "Cu o parte din banii de la stat am închiriat un spaţiu pe Pache Protopopescu, unde vor avea loc cursurile, şi vom plăti salariile profesorilor care vor preda la şcoală. Vor fi cursuri de coafură, machiaj şi cosmetică. Avem o sală de curs şi trei spaţii pentru practică", a povestit ea.

Firma are patru angajaţi, iar până la finele anului va ajunge la nouă salariaţi.

Service auto pe bani de la stat

Mihai Florin Stănescu este un alt tânăr care şi-a deschis o afacere cu bani de la stat. Are un service auto în sectorul 5, în Bucureşti, în care spune că a investit 100.000 de euro, din surse proprii, iar de la stat a obţinut 10.000 de euro, bani pe care i-a investit într-o cabină de vopsit nouă. "Cei de la agenţie (AIPIMM) ne-au verificat actele, cu cele trei oferte de preţ, apoi au venit, au făcut poze, au văzut cabina nouă. Trei ani suntem monitorizaţi de către agenţie", a povestit Mihai.

El spune că ştia la ce să se aştepte, când a pornit propria afacere, pentru că mai lucrase într-un service. Spune că societăţile de asigurări achită cu întârziere facturile pentru reparaţiile executate în service-uri. "Toate companiile de asigurări plătesc foarte greu facturile, după 30 de zile. Manopera o plătesc de trei ori mai puţin faţă de cât se plăteşte manopera în service-urile de reprezentanţă", povesteşte Mihai. În prezent, are opt angajaţi, cu contracte de muncă pe durată nedeterminată.

Cine poate lua bani nerambursabili şi ce facilităţi acordă statul tinerilor întreprinzători

Bugetul alocat programului pentru acest an este de 21.000.000 de lei gestionaţi de Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri, destinat acordării de alocaţii financiare nerambursabile.
La program pot participa tinerii de până în 35 de ani care înfiinţează pentru prima dată o microîntreprindere. În plus, aceştia trebuie să nu mai fi avut calitatea de acţionar sau de asociat într-o firmă.

Statul acoperă taxele de înfiinţare a SRL-D-ului, care poate primi o alocaţie nerambursabilă de 50% din planul de afaceri, maximum 10.000 de euro. Pentru un număr de maximum patru salariaţi firma este scutită de plata contribuţiilor sociale. Cei care doresc să ia un credit pentru afacerea lor pot beneficia de garanţii bancare de 80% din împrumut, dar nu mai mult de 80.000 de euro.

 

 

Versiune mobil | completa