Patru lideri ai Khmerilor Roşii judecaţi pentru genocid sunt acuzaţi de aranjarea a zeci de mii de căsătorii forţate. Voiau creşterea populaţiei de la 8 la 20 de milioane de locuitori

Patru lideri ai Khmerilor Roşii judecaţi pentru genocid sunt acuzaţi de aranjarea a zeci de mii de căsătorii forţate. Voiau creşterea populaţiei de la 8 la 20 de milioane de locuitori Foto: Ho New / Reuters

Patru lideri supravieţuitori ai Khmerilor Roşii din Cambodgia, judecaţi pentru genocid începând de luni la Haga de Tribunalul ONU pentru crime de război, sunt acuzaţi şi de aranjarea a zeci de mii de căsătorii forţate, pentru a determina creşterea natalităţii după 1978, potrivit The Independent.

Pen Sokchan, din Cambodgia, avea numai 16 ani în 1978, când a fost obligată să se căsătorească cu un soldat al Khmerilor Roşii pe care nu-l cunoştea. La peste 30 de ani de la acel eveniment, femeia îşi aminteşte cum a încercat să împiedice consumarea mariajului purtând două perechi de pantaloni în pat.

Conducerea Khmerilor Roşii i-a spus însă soţului ei că dacă femeia refuză să întreţină relaţii sexuale, trebuie s-o lege cu o funie. Astfel, fata a fost legată de pat cu sfoară şi violată.

La momentul respectiv, liderii Khmerilor Roşii, adepţii partidului comunist din regiune, aflaţi aproape de sfârşitul perioadei în care au condus Cambodgia, au decretat că oamenii trebuie să se căsătorească, pentru a mări numărul populaţiei de la opt la 20 de milioane.

În toată ţara, sute de mii de femei şi bărbaţi au fost căsătoriţi cu forţa, în grupuri de câte zeci de cupluri deodată.

Soldaţii Khmerilor Roşii obişnuiau să păzească noaptea barăcile în care fiecare cuplu urma să consume mariajul, iar cei ce refuzau să întreţină relaţii sexuale erau "educaţi" pentru a-şi face datoria către partid. Dacă în trei zile aceştia nu consumau căsătoria, erau executaţi.

În cazul lui Pen Sokchan, tânăra a fost salvată de unchiul ei în noaptea în care a fost violată şi a fugit în zona rurală din vestul Cambodgiei, unde a stat ascunsă până la căderea regimului comunist.

Povestea fetei este prezentată într-un documentar numit "Nunţile Roşii", care a avut premiera în Phnom Penh în luna iunie. Producătorul Chan Lida a spus că aproximativ 250.000 de femei au avut o soartă asemănătoare cu cea a lui Pen Sokchan. Potrivit acestuia, populaţia din Cambodgia ştie foarte puţine despre căsătoriile forţate, deşi acestea au fost atât de răspândite în timpul Khmerilor Roşii.

Căsătoriile forţate sunt una din numeroasele acuzaţii pe care le au de înfruntat patru lideri supravieţuitori ai Khmerilor Roşii, al căror proces începe luni la Tribunalul ONU de la Haga.

Pen Sokchan este una din cei 600 de bărbaţi şi femei care au aplicat pentru recunoaşterea ca victime ale căsătoriilor forţate, în faţa Tribunalului ONU.

Ioana Burtea, ioana.burtea@mediafax.ro

 

 

Versiune mobil | completa