Pepenii trataţi cu chimicale explodează pe plantaţiile din China. Află la ce te poţi aştepta din partea fructelor vândute în România

Pepenii trataţi cu chimicale explodează pe plantaţiile din China. Află la ce te poţi aştepta din partea fructelor vândute în România

Pepenii plantaţi pe o porţiune de 47 de hectare din China au explodat, cauza fiind, se pare, folosirea în exces a unei substanţe care accelerează procesul de creştere a plantelor.

Este vorba de Forchlorfenuron, o substanţă folosită la accelerarea creşterii şi în SUA - pentru struguri sau kiwi, dar care este interzisă în Europa.

"La noi toate produsele sunt controlate. În spaţiul extraeuropean se foloseşte absolut orice. În Europa, însă, totul este controlat. Europa are alt program, e supercontrolat, e o listă de produse care nu se pot utiliza. Afară sunt permise orice fel de substanţe", a declarat pentru gândul secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu.

Acesta a adăugat că produsele care conţin astfel de substanţe nu pot ajunge în Europa nici prin importuri din spaţiul extracomunitar.

"Se recoltează probe, se fac analize în laboratorul fitosanitar, nu intră nimic care nu este în regulă", a dat asigurări Rădulescu.

Forchlorfenuronul a fost testat pe şoareci în SUA, observându-se că, la doza maximă administrată, 400 de grame pe kilogram de masă corporală, apare alopecia. De asemenea, şoarecii au scăzut în greutate pe parcursul testelor.

Totuşi, subtanţa a primit aviz pozitiv de folosire în SUA, deoarece nu conţine substanţe cancerigene şi nici nu s-au observat efecte negative asupra creierului.

Vezi aici VIDEO

 

 

Versiune mobil | completa