Poliţiştii şi vameşii continuă acţiunea din portul Constanţa Sud Agigea. Zece containere cu mărfuri, verificate până în prezent

Poliţiştii şi vameşii continuă acţiunea din portul Constanţa Sud Agigea. Zece containere cu mărfuri, verificate până în prezent Foto: Agerpres

Poliţiştii de frontieră şi vameşii au verificat, până vineri, zece containere cu marfă sosite în Portul Constanţa Sud Agigea, iar la alte cinci containere controlul este în derulare, operaţiunea, declanşată cu o zi în urmă, vizând identificarea produselor contrafăcute şi combaterea evaziunii fiscale

Poliţiştii de frontieră şi vameşii au reluat, vineri dimineaţă, acţiunea de verificare a containerelor aflate în Portul Constanţa Sud Agigea, pentru a se stabili dacă există infracţiuni de contrabandă şi evaziune fiscală, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Fabian Bădilă, a spus că în cursul zilei de joi, când a fost declanşată operaţiunea, au fost verificate zece containere, iar vineri sunt verificate alte cinci containere.

"În paralel sunt verificate şi toate actele de însoţire a mărfurilor, astfel că întrega opraţiune va fi una de durată", a spus Fabian Bădilă, care a precizat că acţiunea ar putea dura aproximativ două săptămâni.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră, sunt vizate în principal mărfurile care ajung în terminalul de containere al Portului Constanţa Sud Agigea din China şi Vietnam.

Peste 100 de poliţişti de frontieră, vameşi şi jandarmi au declanşat, joi dimineaţă, o acţiune de amploare în Portul Constanţa Sud Agigea, care are ca scop identificarea produselor contrafăcute, precum şi combaterea evaziunii fiscale, fiind verificate zeci de containere cu marfă.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Administraţiei şi Internelor, verificările sunt făcute de Poliţia de Frontieră şi Jandarmerie, în cooperare cu Autoritatea Naţională a Vămilor, fiind coordonată la nivelul MAI de Departamentul Ordine şi Siguranţă Publică.

Conform sursei citate, verficările vizează identificarea produselor contrafăcute sau a mărfurilor care nu sunt înregistrate în documente oficiale, comerciale şi de transport, verificarea existenţei unor cantităţi de mărfuri nedeclarate, conform procedurilor fiscale şi comerciale, precum şi a legalităţii privind provenienţa produselor existente în terminal.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a spus, joi, că structurile ministerului vor continua acţiunile în vămi şi în punctele de trecere a frontierei, pentru a asigura un mediu de afaceri curat.

Acţiunea a fost declanşată la patru zile de la percheziţiile făcute de anchetatori la Vama Constanţa, în urma cărora 29 de persoane au primit mandate de arestare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă şi evaziune fiscală.

Astfel, au fost arestaţi Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al MAI, Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, Liviu Costel Bratu şi Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie, comandant al "Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, precum şi inspectori, lucrători, comisionari şi intermediari vamali, asociaţi şi administratori ai unor firme. De asemenea, instanţa a emis mandat de arestare preventivă în lipsă pentru El Haj Ahmad, cetăţean libanez, intermediar vamal.

În acest dosar este cercetat şi senatorul PDL Mircea Marius Banias, în cazul acestuia procurorii luând măsura interdicţiei de a părăsi ţara pentru 30 de zile.

Procurorii anticorupţie arată, în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale în acest caz, că din mai 2010 până în martie 2011, "la nivelul autorităţilor vamale şi portuare din Municipiul Constanţa s-a constituit un grup infracţional organizat ce are scopul de a controla instituţiile Statului Român cu atribuţii în activităţile de import-export de mărfuri prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, dar şi din Municipiul Bucureşti".

Miercuri, şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) al judeţului Constanţa, comisar şef George Popa, a fost eliberat din funcţie, în cadrul anchetei demarate de DGIPI vizând unele structuri privind îndeplinirea atribuţiilor de serviciu în cazul lui Laurenţiu Mironescu.

Măsura a fost luată ca urmare a managementului defectuos constatat la nivelul unităţii teritoriale în gestionarea competenţelor specifice.

Tot miercuri s-a dispus eliberarea din funcţie a şefului Biroului Protecţie din cadrul SIPI Constanţa.

Ancheta internă derulată de conducerea DGIPI la nivel central şi teritorial continuă, urmând ca rezultatele să fie comunicate cu respectarea prevederilor legale.

Ministrul Traian Igaş a cerut, marţi, conducerii DGIPI să înceapă o anchetă internă pentru a verifica modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către angajaţii structurilor componente abilitate în plan teritorial şi central, în legătură cu situaţia lui Laurenţiu Mironescu la numirea în funcţia de secretar general al MAI şi pe durata exercitării funcţiei.

Ministrul Igaş a cerut ca ancheta să fie făcută cu celeritate, iar rezultatele să fie prezentate în scurt timp, urmând ca în funcţie de concluzii să fie dispuse măsuri în consecinţă.

Cătălin Legănel, corespondenti@mediafax.ro

 

 

Versiune mobil | completa