Premiul "Secera şi ciocanul", acordat de Societatea Timişoara omului de afaceri Dinu Patriciu

Dinu Patriciu a lipsit de la ceremonia de acordare a premiilor

Societatea Timişoara a acordat astăzi premiul "Secera şi ciocanul" omului de afaceri Dinu Patriciu, întrucât, în viziunea membrilor societăţii, "Dinu Patriciu este principalul obstacol în coalizarea forţelor de dreapta".

Preşedintele Societăţii Timişoara, Florian Mihalcea, a precizat că alegerea a fost dificilă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, fiind la doar un punct în urma lui Patriciu.

Deşi recunoscut ca un om politic de dreapta, Patriciu a primit, surprinzător la prima vedere, un premiul care se acordă pentru "conservarea şi susţinerea sistemului şi structurilor (neo) comuniste in România". Situaţia a fost lămurită de vicele Societăţii Timişoara, Daniel Vighi, care a explicat că Patruiciu a fost unul dintre cei care au susţinut apropierea PNL de PDS.

Patriciu nu a fost prezent la festivitate, pentru a-şi ridica premiul.

Premiul "Speranţa" a fost acordat revoluţionarului Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei "21 Decembrie". Motivaţia juriului: revoluţionarul a făcut greva foamei pentru a obţine desecretizarea integrală a Dosarului Revoluţiei.

Herta Muller, laureată a premiului Nobel pentru literatură, a fost câştigătoarea, în lipsă, a Premiului "Punctul 12 al Proclamaţiei de la Timişoara", pentru promovarea principiilor Proclamaţiei în diaspora. Daniel Vighi a precizat că Societatea Timişoara nu acordă această distincţie din oportunism. "Premiul este civic-politic, se referă la atitudinea ei civică şi politică, lupta ei cu Securitatea", a precizat Daniel Vighi.

Premiul "Ion Monoran" i-a revenit lui lui Cristian Ferkel Şuteu, fiul eroului-martir Alexandru Şuteu, în timp ce Premiul "Alexandra Indrieş" a fost partajat de jurnalista Andreea Pora şi de ziarul Timpolis.

Festivitatea din acest an a fost găzduită de sediul Teatrului Naţional din Timişoara, în timp ce în faţa clădirii simbol al Revoluţiei, pe un ecran mare, au fost proiectate non-stop imagini de la lansarea Proclamaţiei de la Timişoara, din 11 martie 1990.

 

 

Versiune mobil | completa