Producătorii agricoli anunţă scumpirea alimentelor, acuzând condiţiile meteo şi lipsa de politici agricole

Producătorii agricoli anunţă scumpirea alimentelor, acuzând condiţiile meteo şi lipsa de politici agricole

Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) anunţă o majorare a preţurilor produsele alimentare, în perioada următoare, invocând atât condiţiile meteo cât şi lipsa unui sprijin pentru acest sector din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

"Datele de la această oră arată că producţia de secară va fi cu 22,9% mai mică faţă de cea de anul trecut, producţia de rapiţă cu 22%, iar producţia de oleaginoase cu 7,6%. De asemenea, producţiile de legume şi fructe (caise, cireşe, ardei etc) sunt întârziate şi clar producţiile vor fi mai mici. După ploile din această primăvară, pentru lunile iunie şi iulie Administraţia Naţională de Meteorologie a prognozat temperaturi ridicate, iar sistemul de irigaţii nu este funcţional. Ministrul Agriculturii declara că România nu va intra în criză alimentară pentru că are potenţial, însă potenţialul trebuie şi valorificat prin politici coerente, ceea ce la ora actuală lipseşte cu desăvârşire României", a declarat într-un comunicat preşedintele FNPAR, Viorel Matei.

FNPAR cere Ministerului Agriculturii să elaboreze strategiile şi politicile agricole ale României, astfel încât "mâncarea să nu devină un lux".

"Ministrul agriculturii ar trebui să se preocupe mai mult de problemele agricultorilor şi nu să încerce să strice şi ceea ce aceştia au reuşit fără ajutorul domniei sale şi anume să fie reprezentaţi la cel mai înalt nivel la organizaţiilor europene din domeniul lor de activitate, COPA şi COGECA. Încercarea ministrului Tabără (Valeriu Tabără, ministrul de resort, n.r.) de a determina excluderea agricultorilor români din acest for, prin refuzul domniei sale de a achita cotizaţia, traducerea în şi din limba română arată că nu se află la conducerea Ministerului Agriculturii pentru a face politici agricole europene, ci altfel de politici", se mai arată în comunicat.

FNPAR a fost înfiinţată în anul 2007 şi este cea mai mare asociaţie patronală din agricultură.

 

 

Versiune mobil | completa