Roi de mii de albine pe bulevardul Dragalina. Din cauza vremii, Timişoara ar putea fi invadată, în iunie, de circa 100 de roiuri. Înţepăturile pot provoca şoc anafilactic

Astăzi, în jurul orei 16,15 trecătorii aflaţi pe bulevardul Dragalina au putut observa, în zona Gării de Nord, un roi mare de albine, care zbura la circa 2-3 metri de sol. Roiul a trecut podul e peste Bega şi s-a oprit în dreptul imobilului de la numărul 20 al bulevardului. După ce a deranjat clienţii aflaţi în localul din apropiere, roiul s-a cantonat într-un copac aflat pe marginea trotuarului. Trecătorii s-au adunat în jurul copacului, pentru a observa cei doi "ciorchini" vii, de circa 30 de centimetri, formaţi din miile de albine. Câţiva curioşi au fotografiat insectele, dar cei mai mulţi au plecat repede din zonă, temându-se că albinele ar putea fi deranjate de prea multă atenţie.

Conform lui Dan Ciublea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din Timiş, prezenţa roiului de albine este perfect normală în acest sezon: "Probabil e un roi natural. Este normal să fie acolo, pentru că acum, în luna mai-iunie, albinele roiesc", a declarat, în exclusivitate pentru Bănăţeanul.ro, apicultorul. "Anul acesta e dezastru: din cauza ploilor, albinele n-au putut culege nectarul de la salcâmi, s-au dezvoltat şi încep să roiască peste limita normală." Un roi este format circa două kilograme de albine, iar într-un kilogram intră circa 10.000 de albine. "Ne aşteptăm ca, în această perioadă, să apară circa 100 asemenea roiuri de albine", a mai spus Dan Ciublea. Calculul e simplu: 100 de roiuri cântăresc circa 200 de kilograme şi pot avea în componenţă peste două milioane de albine.

Când roiesc, albinele nu sunt agresive, pentru că atunci când pleacă din stup iau cu ele o cantitate mare de miere şi ceară. Însă "dispoziţia" unui roi care se cantonează într-un copac, într-o zonă circulată, se poate schimba oricând şi evenimentele pot scăpa de sub control.Dacă albinele sunt deranjate şi devin agresive, îl pot înţepa pe presupusul agresor, iar dacă acesta e alergic, intră în şoc anafilactic, caz în care victima poate deceda.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din Timiş le recomandă tuturor celor care văd un asemenea roi să sune la 0256 491613, iar nişte apicultori voluntari vor sosi imediat la faţa locului, pentru a se ocupa de roiul respectiv.

În urmă cu doi ani, Bănăţeanul.ro relata cum o maşină parcată în Piaţa Unirii a fost acoperită de un asemenea roi de albine, insectele fiind atrase de culoarea albă a autoturismului. Citeşte articolul şi vezi VIDEO aici

 

 

Versiune mobil | completa