SIMULTAN Festival 2010, la Timişoara. “Past continuos. Future perfect", la Sinagoga din Cetate

Sinagoga din Cetate, una din cele mai frumoase clădiri din Timişoara şi aproape inaccesibilă vizitatorilor în restul anului, alături de Teatrul Maghiar "Csiky Gergely", îşi deschid porţile în perioada 30 septembrie - 2 octombrie, pentru a şasea ediţie a festivalului Simultan, tema din acest an fiind "Past continuos. Future perfect".

Festivalul este proiectul unor artişti şi este printre puţinele platforme cu continuitate din România deschisă experimentelor audio‐vizuale care folosesc tehnologia ca mediu artistic de exprimare.

Anul acesta, festivalul are în program proiecţii de artă video din peste 20 de ţări de pe trei continente, iar alături de selecţia oficială găzduieşte şi o selecţie a festivalului internaţional de artă video COLOGNE OFF din Köln, prezentată de Wilfried Agricola de Cologne şi filmul documentar despre turneul Laptoporchester Berlin în sud-estul Europei.

Împreună cu arta video, festivalul aduce proiecte sonore şi audiovizuale ale unor artişti actuali şi complecşi. Unul dintre cei mai aparte performeri audio‐vizuali ai prezentului este Zan Lyons din UK, violonist, producător şi realizator de film. Beat‐uri explozive se intersectează cu ritmuri melancolice, folosind laptopul şi pedale modificate. Zan îmbină vioara, vocea şi sunetul în timp ce expune imagini fantomatice impresionante. Invitatul austriac, Bernhard Loibner, este muzician, compozitor şi artist media din Viena. Compoziţiile sale se remarcă prin folosirea live a echipamentelor electronice şi a computerului ca instrumente unice şi îmbinarea lor cu sample‐ uri de instrumente acustice. Un echilibru compus cu atenţie între mişcare şi tăcere este tipic pentru estetica sa muzicală.

Pentru prima dată la Simultan, spectacole de dans/performance vor avea loc în fiecare zi din festival la Teatrul Maghiar, iar în ultima zi şi un workshop special despre posibilele evoluţii postumane.

O altă premieră a festivalului sunt Afterparty‐urile de joi (30 septembrie) şi vineri (1 octombrie) din Club Daos, denumit SIMULTAN *night vision, cu artişti din România, prin care festivalul se deschide pentru proiecte "club culture" autohtone şi se transformă şi într‐o platformă de socializare unde participanţii se pot cunoaşte şi schimba informaţii în domeniu.

Artiştii participanţi îmbină mai multe genuri muzicale, experimentează şi evoluează mereu, subiectivitatea fiecăruia fiind foarte prezentă în muzica lor. În prima zi, invitaţi sunt: Leizaboy ‐ printre genurile de muzică pe care le ascultă şi mixează: Jazz, Acid Jazz, Soul Jazz, Nu Jazz, Broken Beat, Hip Hop, Downtempo, Funk. TMK - trăieşte şi lucrează în Târgu Secuiesc şi are un background de peste 10 ani pe scena muzicii electronice. Este DJ şi colaborator la diverse radiouri în ţară. Alpha Bite - care în seturile lui experimentează cu genuri ca: trip‐hop, ambiental, funk, acid jazz, broken beats, cosmic şi deep beats. Flo - membru al grupului Contur.

 

 

Versiune mobil | completa