Testul ţigării. Trenurile de mare viteză din China circulă atât de lin încât o ţigară pusă vertical pe masă nu cade nici la 380 km/h VIDEO

Foto: captură video bbc.co.uk

China va inaugura la începutul lunii viitoare calea ferată de mare viteză dintre Beijing şi Shanghai, unde trenurile vor circula, în medie, cu 300 de kilometri pe oră. Traseul de peste 1.300 de kilometri va fi parcurs în mai puţin de cinci ore, trenul de mare viteză fiind considerat o alternativă convenabilă transportului aerian.

În contextul inaugurării căii ferate, vă prezentăm o filmare realizată de BBC într-un tren care atinge astfel de viteze. Filmul demonstrează că pasagerii vor avea parte de o călătorie lină şi fără zdruncinături. Jurnaliştii britanici notează că, în ciuda vitezei considerabile, o ţigară plasată vertical pe masă nu este doborâtă, ]n timpul mersului, nici la o viteză de peste 380 km/h.

Trenul, considerat o alternativă convenabilă transportului aerian, parcurge cei 1.318 kilometri dintre Beijing şi Shanghai în doar 4 ore şi 44 de minute, faţă de cele zece ore cât durează o călătorie obişnuită între cele două oraşe chineze.

CITEŞTE şi cum s-au pregătit însoţitoarele de vagon pentru inaugurarea căii ferate de mare viteză

Foto: captură video bbc.co.uk

Linia de mare viteză pe care vor circula aceste trenuri va fi inaugurată pe 1 iulie. Ea a fost construită în trei ani şi patru luni, valoarea totală a lucrării ridicându-se la 23,6 miliarde de euro. Chinezii nu se opresc însă aici şi vor să construiască cea mai mare reţea de cale ferată de mare viteză din lume, care să totalizeze 16.900 de km. Guvernul plănuieşte să cheltuiască, în acest scop, 21 de miliarde de euro doar în acest an.

 

 

Versiune mobil | completa