Timişorenii, invitaţi la Ziua Trandafirului

Timişorenii, invitaţi la Ziua Trandafirului

Primăria Municipiului Timişoara prin Direcţia de Mediu, organizează Ziua Trandafirului, în data de 28 mai 2009. Această acţiune se doreşte a deveni o tradiţie a „Oraşului trandafirilor”.

Tema sărbătorii în acest an este o „demonstraţie de altoire” în vederea reînnoirii, înmulţirii şi reîntineririi colecţiei de trandafiri din Parcul Rozelor.

Programul manifestării: la ora 9 va avea loc întâlnire în Parcul Pădurice Giroc în vederea recoltării ramurilor altoi din plantaţia mamă; la ora 10,  în pepiniera S.C. Horticultura S.A.  va avea loc altoirea trandafirilor; la ora 12 vor fi prezentat, în Parcul Rozelo, mai multe soiuri de trandafiri, împreună cu  proiectul de reamenajare a parcului.

 


Trandafirul, prezent în Cetatea Timişoarei din vremuri care se pierd în istorie, a fost prezent şi în heraldica cetăţii prin trandafirul alb.


Tradiţia susţinută şi de instituţiile statului a cultivat dragostea de frumos, de trandafiri, grădinarii timişoreni producând, în perioada interbelică, sute de mii de trandafiri anual. Pentru a recompensa inimoşii grădinari, primăria a pus la dispoziţie un teren unde să îşi planteze soiurile de trandafiri create, primele trei soiuri fiind premiate. În anul 1928, în Timişoara, s-a înfiinţat „Uniunea Amicilor Rozelor din România”, de către familia Muhle, Societatea de Horticultură şi prin grija familiei Sâmbăteanu.


 În anul 1934, Parcul Rozelor conţinea 1400 soiuri de trandafiri, fiind considerat cea mai mare colecţie din sud-estul Europei, de unde şi numele de „Oraşul trandafirilor” dat Timişoarei.


 După Revoluţia din Decembrie 1989, tradiţia interbelică a fost reluată, organizându-se numeroase manifestări, colaborări şi parteneriate cu ONG-uri, Institutul European pentru Itinerarii Culturale Luxemburg, oraşul Gera din Germania, oraşul Szeged din Ungaria, oraşul Portland-Oregon din Statele Unite ale Americii.

   

 

 

Versiune mobil | completa